6 vrsti osvežavajućeg pića Akva fresko

Sreda 11 novembar

6 vrsti osvežavajućeg pića Akva fresko

Meksičko piće “akva fresko” (sveža voda ili hladna voda) pravi se od vode i voća, ali je u stvari nešto sasvim drugačije od obične vode ili voćnog soka.

Osnova akva fresko napitka jeste voda u koju se dodaje ili iscedi voće što rezultira mnogo lakšim i osvežavajućim napitkom.

Neki definišu akva fresko kao univerzalni spoj između voćnog soka i aromatizovane vode. Sam napitak je ukusan i utoljava žeđ, a dobro se slaže i uz različita jela.

Akva fresko možete napraviti sa jednim ili više omiljenih plodova, kao što su čia, cvet hibiskusa, pirinač ili tamarind pa čak i od povrća – krastavac, celer ili kuvana crvena repa. Domaći akva fresko mnogo je zdraviji jer se pravi od prirodnih sastojaka za razliku od fabričkih proizvoda. Pored toga, kada ga pripremate kod kuće, možete izabrati alternativni zaslađivač poput stevije. Ako koristite zaslađivač u zrnu kao što su beli ili smeđi šećer, imajte na umu da je potrebno vreme da se kristali rastvore u hladnoj vodi. Iz tog razloga bolja opcija je da prethodno dodate šećerni sirup ili otopite šećer u malo tople vode.

Fotografija Akva fresko napitka sa mentom i lajmom

 

Voće za akva fresko

Akva fresko se bukvalno može napraviti od bilo kojeg voća. Takođe, možete kombinovati različite vrste voća. Neko voće, poput lubenice i jabuke, dodaje se vodi nakon uklanjanja kore, semenki i stabljika. Mali plodovi mogu da se dodaju celi, ali nekim ljudima veće semenke, poput onih kod malina i kupina, smetaju i moraju se ukloniti ceđenjem napitka. Ovo se takođe odnosi i na drugo voće, kao što su smokve, guave i kaktusi, koje ima jako malo semenki, kao i na plodove sa visokom koncentracijom vlakana, kao što je ananas.

Citrusno voće treba ubaciti direktno u vodu što čini pripremu napitka vrlo brzom i jednostavnom.

Osnovni recept za akva fresko

 

4 šolje vode

2 šolje svežeg voća

¼ šolje šećera ili drugog zaslađivača

2 kašike sveže isceđenog limunovog soka

kriške limuna (opciono)

led (opciono)

 

Način pripreme:

1. Sipajte vodu, šećer i voće u blender. Sameljite u blenderu dok ne postane glatko.

2. Sipajte ili procedite smesu po želji, u teglu ili šolju.

3. Dodajte limunov sok i promešajte. Probajte i dodatno zasladite ako je potrebno.

4. Poslužite sa kriškom limuna.

Fotografija 3 čaše akva fresko napitka sa mentom i lajmom

 

Akva de Jamajka (čaj od cvetova hibiskusa)

Akva freska u boji hibiskusa priprema se malo drugačije, jer se osušeni cvet mora potopiti u vrelu vodu da bi se otpustili boja i ukus. Jednom kada cvetovi budu natopljeni, tečnost se hladi i zaslađuje. Gotov napitak podseća na sok od borovnice.

Akva de Tamarindo (voda od Tamarinda)

Smeđa pasta koja se dobija nakon uklanjanja unutrašnjosti mahuna tamarinda ima karakterističan zemljani ukus. Kada ga zasladite, dobićete zaista ukusno piće. Da biste izbegli dugotrajno uklanjanje unutrašnjosti mahuna, možete ga kupiti u konzervi. Tamarind pasta se meša sa vodom i šećerom u blenderu i "akva fresko" je spreman.

Čia Fresko (meksička limunada sa čia semenkama)

Čia semenke se smatraju superhranom koja sadrži vlakna, proteine i omega 3 masne kiseline. Prilikom pripreme ovog napitka, čia semenke dobijaju želatinoznu konzistenciju zahvaljujući potapanju u tečnosti. Seme čia možete dodati bilo kojoj vrsti akva fresko napitka, kao što je ova meksička limunada.