7 glavnih vrsta kuhinjskih noževa

Sreda 11 novembar

7 glavnih vrsta kuhinjskih noževa

Ili koja su četiri noža koja bi trebalo da imate u kuhinji

Postoji toliko različitih vrsta kuhinjskih noževa da se izbor prilikom kupovine čini kao zaista težak zadatak.

Ako ste početnik u kuvanju, sigurno ćete doći u iskušenje da kupite set noževa, ali istina je da je malo verovatno da ćete koristiti sve noževe koji se nalaze u njemu.

Da bismo vam pomogli da napravite izbor, nudimo pregled sedam glavnih vrsta kuhinjskih noževa sa objašnjenjima koji se koristi za šta i sa preporukama za njihovu upotrebu.

Najvažnije je zapamtiti da svaki kuvar mora imati oštre noževe. To znači da jednom ili više puta godišnje posećujete profesionalnog oštrača, kao i da redovno sami oštrite noževe.

 

Kuhinjski nož

Kuvarev nož

Veruje se da bez ovog noža kuhinja nije kuhinja. Ova vrsta noža može biti od 20 do 31cm dužine, a ako ste početnik, dovoljno je imati takav nož dužine oko 25cm.

Nazivan i francuskim nožem, kuvarev nož ima dugačku trouglastu oštricu sa blagom krivinom koja omogućava korisniku da ga gura napred i nazad prilikom sečenja svežih začina, a takođe pruža stabilnost prilikom primene veće sile.

Čak i ako ga ne koristite svaki dan, kuvarev nož od 31cm potreban je za sečenje bundeve i drugih velikih namirnica. Takođe je pogodan za rezanje pečenog mesa.

 

Santoku kuhinjski nož

Santoku nož

Santoku na japanskom znači "tri kvaliteta", tako da je ovaj nož pogodan za sečenje, narezivanje i drobljenje. Santoku ima tanju oštricu od kuvarevog noža, dužine od 13 do 20cm, što omogućava precizniji rad. Ako kupite santoku nož sa sečivom od 20 centimetara, mogli biste da ga koristite za 90 posto kuhinjskih aktivnosti, poput rezanja povrća, mesa, pa čak i piletine.

Kada kupujete ovaj tip noža, vodite računa da se savršeno uklapa u vašu ruku. Santoku nož nema ojačanje u osnovi oštrice i njegovo sečivo nema krivu koja bi mu omogućila da se ljulja, kao kod francuskog noža. Ali razmislite koliko često sečete sveže začine u poređenju sa svim ostalim aktivnostima u kuhinji. Takođe možete da kupite dva noža - jedan sa standardnim (glatkim) sečivom i jedan sa reljefnim sečivom, koje sprečava da se hrana zalepi za njega.

 

Kuhinjski nož za hleb
Nazubljeni nož za hleb
Nazubljeni nož je koristan uglavnom za rezanje hleba i testa, ali ima i druge funkcije. Na primer, može se koristiti za rezanje pečenog mesa ili pečene ćuretine. Nazubljeno sečivo takođe vam omogućava da bez pucanja sečete namirnice sa debljom kožicom, poput paradajza.

Što je duže sečivo ove vrste noža, to je prikladnije i korisnije, zato kupite nož barem 35cm dužine.

Ova vrsta noža je takođe pogodna za rezanje vrhova torte.

 

Kuhinjski nož za ljuštenje

Nož za ljuštenje

Ovaj mali nož nije obavezan za svaku kuhinju, jer nema određenog zadatka koji santoku nož ne može da podnese. Ali kada je potrebno da ogulite ili izrežete vrlo tanke kriške, poput limunove kore za koktele, ova vrsta noža je veoma zgodna.

Noževi za ljuštenje mogu biti ravni ili nazubljeni, postoji mnogo različitih vrsta.

Prethodno navedeni noževi su četiri vrste koje morate imati u svojoj kuhinji. Sledeće vrste su preporučljive.

 

Kuhinjski nož za uklanjanje kostiju

Nož za odkoštavanje

Ovaj nož ima tanko, fleksibilno sečivo osmišljeno za odvajanje velikih delova mesa od kostiju. Obično se ovaj nož nalazi na listi obaveznih alata za studente kulinarstva, ali to definitivno nije nešto što bi svi trebalo da imaju. Osim ako stalno ne odstranjujete meso od kostiju. Čak i ako na primer jagnjeću nogu nameravate da odkoštavate samo jednom, ne treba da imate ovaj nož, jer je nemoguće naučiti pravilno ga koristiti samo iz jednog pokušaja i neće biti važno koji nož koristite u ovom slučaju.

Postoji sličan nož koji spada u ovu kategoriju - nož za filetiranje sa još tanjim sečivom, koji je namenjen filetiranju ribe.

 

Univerzalni nož

U stvari, takav nož ne postoji. Ovo je izmišljeni nož, kreiran isključivo kao deo kompleta noževa koji se prodaju u prodavnicama - onih u drvenom bloku, koji stoje na kuhinjskom pultu.

Ovaj nož neobične veličine je prevelik da bi se mogao koristiti kao nož za ljuštenje i premali za bilo šta drugo.

Bolje je nabaviti dodatni santoku nož nego ovaj nož.

 

Kuhinjska satara

Satara

Ovo je zaista veliki nož dizajniran za teške zadatke, poput rezanja pilećih kostiju, na primer. Budući da je vrlo težak pomaže u rezanju kostiju, što zahteva veliku snagu.

Kao i kod noža za odkoštavanje koristite ga ako vam je potreban, već ga posedujete ili znate kako se rukuje s njim. Ako ne, možete slobodno da ga preskočite.

 

Izvor: https://www.thespruceeats.com/