7 glavnih vrsta kuhinjskih noževa

Sreda 11 novembar

7 glavnih vrsta kuhinjskih noževa

Ili koja su četiri noža koja bi trebalo da imate u kuhinji

Postoji toliko različitih vrsta kuhinjskih noževa da se izbor prilikom kupovine čini kao zaista težak zadatak.

Ako ste početnik u kuvanju, sigurno ćete doći u iskušenje da kupite set noževa, ali istina je da je malo verovatno da ćete koristiti sve noževe koji se nalaze u njemu.

Da bismo vam pomogli da napravite izbor, nudimo pregled sedam glavnih vrsta kuhinjskih noževa sa objašnjenjima koji se koristi za šta i sa preporukama za njihovu upotrebu.

Najvažnije je zapamtiti da svaki kuvar mora imati oštre noževe. To znači da jednom ili više puta godišnje posećujete profesionalnog oštrača, kao i da redovno sami oštrite noževe.

 

Kuhinjski nož

Kuvarev nož

Veruje se da bez ovog noža kuhinja nije kuhinja. Ova vrsta noža može biti od 20 do 31cm dužine, a ako ste početnik, dovoljno je imati takav nož dužine oko 25cm.

Nazivan i francuskim nožem, kuvarev nož ima dugačku trouglastu oštricu sa blagom krivinom koja omogućava korisniku da ga gura napred i nazad prilikom sečenja svežih začina, a takođe pruža stabilnost prilikom primene veće sile.

Čak i ako ga ne koristite svaki dan, kuvarev nož od 31cm potreban je za sečenje bundeve i drugih velikih namirnica. Takođe je pogodan za rezanje pečenog mesa.

 

Santoku kuhinjski nož

Santoku nož

Santoku na japanskom znači "tri kvaliteta", tako da je ovaj nož pogodan za sečenje, narezivanje i drobljenje. Santoku ima tanju oštricu od kuvarevog noža, dužine od 13 do 20cm, što omogućava precizniji rad. Ako kupite santoku nož sa sečivom od 20 centimetara, mogli biste da ga koristite za 90 posto kuhinjskih aktivnosti, poput rezanja povrća, mesa, pa čak i piletine.

Kada kupujete ovaj tip noža, vodite računa da se savršeno uklapa u vašu ruku. Santoku nož nema ojačanje u osnovi oštrice i njegovo sečivo nema krivu koja bi mu omogućila da se ljulja, kao kod francuskog noža. Ali razmislite koliko često sečete sveže začine u poređenju sa svim ostalim aktivnostima u kuhinji. Takođe možete da kupite dva noža - jedan sa standardnim (glatkim) sečivom i jedan sa reljefnim sečivom, koje sprečava da se hrana zalepi za njega.

 

Kuhinjski nož za hleb
Nazubljeni nož za hleb
Nazubljeni nož je koristan uglavnom za rezanje hleba i testa, ali ima i druge funkcije. Na primer, može se koristiti za rezanje pečenog mesa ili pečene ćuretine. Nazubljeno sečivo takođe vam omogućava da bez pucanja sečete namirnice sa debljom kožicom, poput paradajza.

Što je duže sečivo ove vrste noža, to je prikladnije i korisnije, zato kupite nož barem 35cm dužine.

Ova vrsta noža je takođe pogodna za rezanje vrhova torte.