Anis

Četvrtak 6 avgust

Anis

Svakako jedan od najlepših i najdekorativnijih začina, zvezdasti anis potiče iz južne Kine i Vijetnama, gde ima dugu istoriju upotrebe u medicini i kulinarstvu. U Evropi je postao poznat u 17. veku, a stari recepti upućuju na to da je bio upotrebljavan kako bi dao ukus sirupima, lekovima za srce i konzervansima. Kako samo ime kaže, zvezdasti anis je zvezdasta mahuna s prosečno osam krakova (mada može imati 5-10 krakova), od kojih svaki sadrži sitnu semenku. Mahune zvezdastog anisa koriste se isključivo osušene, nikad sveže.

Zanimljivo je da drvo na kojem raste ovaj zvezdasti plod ne rađa prvih 6 godina, a nakon toga daje plodove i do sto godina. Zvezdasti anis je posebno popularan u kineskoj tradicionalnoj medicini, a veruje se da je odličan za podsticanje rada probavnog sistema. Može ublažiti simptome gripa, poboljšati kvalitet sna i ublažiti bolove u donjem delu leđa. Ima moćna antibakterijska i protivgljivična svojstva. U spoljašnjoj upotrebi nerazređeno ulje anisa se upotrebljava za uši, a kao mast za lečenje svraba. Zvezdasti anis takođe poseduje estrogenski učinak, dakle izaziva mesečni ciklus, olakšava porođaj i podstiče izlučivanje majčinog mleka. Ova se biljka takođe smatra afrodizijakom, a baš kao i anis, čest je sastojak lekova protiv kašlja i bronhitisa.

Zvezdasti anis se najčešće upotrebljava u vijetnamskoj i kineskoj kuhinji. Ukusom je sličan običnom anisu jer sadrži isto eterično ulje, premda nisu srodni. U nekim zemljama zvezdasti anis koristi se kao zamena za obični anis pa se dodaje likerima (sambuka, pastis). Ova vrsta začina se dobija iz ljuspica anisa i ima jaku aromu koja je posebno omiljena i popularna za vreme božićnih praznika. Anis ima ljutkasto-slatkastu aromu i preporučuje se za obogaćivanje karakteristika različitih testa i poslastica.

Najviše se koristi za pripremu orijentalnih jela, posebno svinjetine, pačetine i piletine. Dobro ide i uz jela od ribe i rakova, te jela koja se dugo kuvaju, a u poslasticama se koristi za aromatizovanje mlečnih kremova. Kuvari u Jugoistočnoj Aziji koriste zvezdasti anis kako bi jelima (posebno onima od svinjetine i živinskog mesa) dali karakterističan ukus. Zvezdasti anis može se koristiti sam ili kao jedan od sastojaka kineskog začina sastavljenog od pet začina (five-spice powder) ili indijskog Garam masala začina. Začin treba koristiti oprezno jer je dosta intenzivan. Zvezdasti anis koristi se i u supama (Vijetnam), indijskim gulašima i kari jelima, a nalazimo ga i u tradicionalnom tajlandskom čaju. Obično se jelima dodaje ceo pa se nakon kuvanja izvadi iz jela, ali može se koristiti i u mlevenoj formi.