Cimet, začin za svako jelo

Četvrtak 2 jul

Cimet, začin za svako jelo

Cimet je začin koji se dobija od vrste drveta iz porodice lovora. Uspeva u tropskoj Aziji (Cejlonu, Indiji i Indoneziji). Poseduje razgranato stablo, koje može da naraste od 4 do 7 metara, sa lišćem ovalnog oblika. Ono što nazivamo cimetom zapravo je osušena unutrašnja kora mladih stabala ili grančica. Ta se unutrašnja kora suši i uvija u male štapiće promera 2,5cm.

Zahvaljujući njegovim svojstvima i prefinjeno slatkastom mirisu i ukusu, rado ga zimi dodajemo u vruće napitke ili kolače i mafine. Mnogi ga uglavnom koriste kao dodatak pitama i kolačima s jabukama, jer se s tim voćem zaista savršeno slaže. Međutim cimet nudi mnogo više od toga i zaista bi bila šteta koristiti ga samo kao dodatak jelima. Osim što je univerzalan u ulozi začina, on je i izvrstan prirodni lek. Naime, poznato je da može da ublaži čitav spektar zdravstvenih tegoba - od gastritisa, preko srčanih oboljenja, pa sve do bakterijskih i gljivičnih infekcija. Oni koji su dobro upoznati s cimetom (pritom mislimo na cejlonski cimet) kažu da, u kombinaciji s medom, leči doslovce sve zdravstvene tegobe već hiljadama godina, a poznat je još od biblijskih vremena. U srednjem veku bio je cenjeniji od zlata, smatran je pravim luksuzom i statusnim simbolom. U drevnoj kineskoj medicini cimet se koristio kao zagrevajući i pročišćavajući sastojak koji izvrsno pomaže kod srčanih i plućnih oboljenja, kao i kod tegoba vezanih za bešiku. Dokazano je da je delovanje cimeta antibakterijsko, protivgljivično, antioksidativno, protivupalno, antivirusno i antimikrobno, pa je tako prisutan u svakom domaćinstvu koje neguje prirodne načine lečenja.

Ukoliko postoji dilema u kojem obliku cimet treba da se nalazi u svakoj kolekciji začina, odgovor je – oba, i mleveni i u obliku štapića, i to zbog lakše primene. Naime, štapić cimeta vrlo je praktičan u pripremi aromatičnih napitaka i kompota, a pre posluživanja jednostavno se izvadi. Mleveni cimet će, s druge strane, dati izvrsnu aromu svežem voću i kolačima, posebno onima od jabuka.

Iako se u evropskim kuhinjama ovaj prodoran i mirisan začin većinom koristi u pripremi poslastica, u kuhinjama severnoafričkih zemalja i Bliskog istoka koristi se u pripremi različitih slanih jela.

Mleveni cimet daće istančan egzotičan okus mesnim jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa. Za svečane događaje vredi isprobati pečenu jagnjetinu na marokanski način, mariniranu s mešavinom začina od naseckanog luka i belog luka, kima, cimeta, đumbira, čilija u prahu i šafrana. Jagnjetina se može i dinstati uz dodatak štapića cimeta, i poslužiti uz umak od suvih šljiva, meda i cimeta, kao i zapečenih semenki susama i badema. Mleveno meso s dodatkom pirinča, mlevene paprike, cimeta i korijandera može se oblikovati u mesne kuglice i peći ili ih koristiti kao dodatak bistrim mesnim supama. Smesa od mlevenog mesa, džigerice, luka, pirinča, pinjola, sušenih smokvi i kestena, uz dodatak cimeta i klinčića, odličan je nadev za ćurku ili patku.

Dodatak cimeta zanimljiv je i u jelima od povrća, voća, ali i žitarica. Povrće po vlastitom izboru kao npr. luk, patlidžan, šargarepa, krompir, leblebija, grašak, tikvice, dobija potpuno zanimljiv ukus ukoliko se dinsta sa štapićem cimeta i posluži uz kus-kus ili pirinač.

Hladno narezana pečena patka biće posebna i drugačija ukoliko joj se kao prilog posluži salata od kriški narandže s listićima mente i badema i malo mlevenog cimeta.

Cimet se vrlo često koristi u poslasticama s voćem i orašastim plodovima, kao što su pita od jabuka i šljiva, baklava, kompot i džemovi. Egzotično voće (ananas, mango, papaja), pečeno na maslacu s dodatkom meda, ruma i cimeta sa sladoledom od jogurta ili samo jogurtom, može biti izvrstan završetak svečanog obroka. Umaci od voća sjajno se slažu sa cimetom, a poslužuju se uz kolače i sladolede. Umak od cimeta na bazi mleka, jaja i pavlake poslužuje se uz pudinge, torte, sladolede i pite.

Kafa se može pomešati s malo narandžine korice, vanilinog šećera i cimeta tako da ovaj omiljeni napitak dobijemo s novom aromom. U zimskim mesecima, čaj, punč ili kuvano vino nezamislivi su bez ovog zlatnog začina!