Da li su smutiji zdraivi?

Sreda 17 mart

Fotografija: iStock
Da li su smutiji zdraivi?

Smuti je gusti pire konzistencije šejka koji sadrži voće i/ili povrće, kao i tečnost poput voćnog soka, soka od povrća, mleka ili jogurta.
Tradicionalno se većina smutija sastoji od tri dela - neke vrste tečnosti, koja se češće naziva baza, raznog voća i/ili povrća i leda. Ako se koristi smrznuto voće ili povrće, piće će se ohladiti bez dodavanja leda.

Gustina smutija određuje se odnosom između tečnih i čvrstih sastojaka, pa se u principu napitak može zgusnuti smanjenjem količine tečnosti ili povećanjem broja komada voća ili povrća. Postoje i opcije u kojima se dodaju razne hranljive materije u obliku praha, što ne samo da menja ukus pića, već ga čini i gušćim. Takvi praškovi su, na primer, aromatizovani proteini ili vitamini u prahu.

Važno je napomenuti da smutiji po pravilu sadrže samo prirodne sastojke i ne dodaju im se šećer i mlečni proizvodi.

Zbog mešanja voća i povrća, pire sadrži veliku količinu vlakana. Pored vlakana, ova pića mogu sadržati i čvrste proteine ili masti, što doprinosi uravnoteženom unosu makronutrijenata, a pomaže i zasićenju.

 

Najpopularniji sastojci smutija su:

Voće - bobice, banane, jabuke, breskve, mango i ananas

Povrće - kelj, spanać, rukola, pšenična trava, mikro biljke, avokado, krastavac, crvena cvekla, karfiol, šargarepa

Orašasti plodovi i semenke - bademov tahini, puter od kikirikija, tahini od oraha, tahini od suncokreta, seme čia, seme konoplje, laneno seme

Sveži začini - đumbir, kurkuma, cimet, kakao u prahu, peršun, bosiljak

Prehrambeni dodaci - spirulina, pčelinji polen, matcha prah, proteinski prah, vitamini i minerali u prahu

Tečnosti - voda, voćni sok, sok od povrća, mleko, alternativna mleka, kokosova voda, ledeni čaj, ledena kafa

Zaslađivači - javorov sirup, sirovi šećer, med, urme bez koštica, koncentrati voćnih sokova, stevija

Ostalo - ekstrakt vanile, namočena ovsena kaša, kuvani beli pasulj, svileni tofu, prirodni i alternativni jogurt

 

Smutiji su podeljeni u tri glavne grupe:

Voćni - pripremaju se od različitih vrsta voća, pasirano zajedno sa voćnim sokom, vodom, mlekom ili sladoledom;
Zeleni - sadrže zeleno lisnato povrće, voće, vodu, sok ili mleko;
Proteinski - Obično se prave od jednog voća ili povrća i tečnog sastojka bogatog proteinima kao što su jogurt, skutni sir, svileni tofu ili proteinski prah.

Mnogi ljudi konzumiraju smutije kao jutarnju ili popodnevnu užinu i odličan su način da u svoju prehranu uvrstite zdrave proizvode.

Oni takođe doprinose povećanju dnevnog unosa voća i povrća, koji zauzvrat snabdevaju telo različitim vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantima.

Pored toga, svi ovi hranljivi sastojci zajedno mogu smanjiti zapaljenje u telu, poboljšati varenje i smanjiti rizik od hroničnih stanja kao što su kardiovaskularni problemi, osteoporoza, gojaznost i slabljenje mentalnih sposobnosti ulsed starenja.

Povećavanje unosa vlakana, što je olakšano konzumacijom smutija, je od velike važnosti. Vlakna su važni hranljivi sastojci koji pomažu u varenju, sprečavaju zatvor i pomažu u povećanju broja dobrih crevnih bakterija. A prema istraživanju, zdrava zajednica crevnih bakterija može pomoći u smanjenju upale, podržati imunološku funkciju i podržati mentalno zdravlje. Optimalan unos vlakana, koji prema SZO iznosi između 25 i 40g, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i od dijabetesa tipa 2.

Među najbogatijim proizvodima od vlakana koji se mogu koristiti u smutijima su voće, povrće, integralne žitarice poput natopljene zobi, oraha, semenki i mahunarki.

Dodavanje šećera u smuti ugrožava njegove dobrobiti za zdravlje i smanjuje njegovu ukupnu hranljivu vrednost. Od zaslađivača se najčešće dodaju šećer, med, javorov sirup, agavin sirup i sladoled. Imajte ovo na umu kada konzumirate smutije koji nisu pripremljeni kod kuće.
Konzumacija smutija se često navodi kao sredstvo za mršavljenje. Studije pokazuju da mogu biti efikasni u tu svrhu ako ne prekoračite dnevni unos kalorija.

Gubitak kilograma je složen proces sa mnogo faktora koji doprinose tome, ali najvažnije je sagoreti više kalorija nego što unesete. Ako vam smuti pomaže u nadoknađivanju ostalih kalorija koje biste inače potrošili, ovo može biti efikasno sredstvo za mršavljenje.

Ako se usredsredite na niskokaloričnu i visokoproteinsku hranu, smoothie vas može zasititi do sledećeg obroka. Celo voće i povrće, tahini od orašastih plodova i jogurti sa niskim sadržajem masti bez dodavanja šećera idealni su sastojci za mršavljenje.

Smutije možete jesti kao međuobrok ili zameniti jedan od glavnih obroka, ali morate znati koju vrstu smutija odabrati, posebno u slučajevima kada imate određene ciljeve za oblikovanje određenih delova tela.

Smuti koji sadrži 10 grama proteina i 200-300 kalorija odličan je doručak, dok je verzija koji sadrži najmanje 20 grama proteina ili 400-800 kalorija pogodniji kao zamena za jedan od glavnih obroka.

 

čaša smutija s bobičastim voćem

 

Evo predloga:

Tropski smuti sa bobičastim voćem i crvenom repom

590ml

 

Sastojci:

1 šolja mešanih smrznutih bobica

½ šolje (82g) smrznutog manga

¼ šolje sirove cvekle, narendane

2 kašike semenki konoplje

125g nemasnog jogurta

120-180ml nezaslađene kokosove vode

sok od limuna

 

Način pripreme:

1. Stavite sve sastojke u blender i sameljite dok ne nastane glatka masa. Ako želite više da zasladite smuti, dodajte 100% voćni sok umesto kokosove vode.

 

Kalorije: 380

Masti: 13g.

Ugljeni hidrati: 52g.

Vlakna: 8g

Proteini 8g

Dodatni šećer: 0g.

 

Dobrobit po zdravlje smutija određuju uglavnom sastojci koji se koriste u njihovoj pripremi. Najhranljiviji smutiji su oni napravljeni od celog voća, povrća, jogurta i zdravih masti, dok su oni sa dodatkom šećera nekompletni i mogu negativno uticati na zdravlje.

Bogati proteinom i vlaknima mogu biti sastavni deo dijete za mršavljenje, ili ako želite da povećate unos voća i povrća, smuti je odličan način da to učinite.