Đumbir

Ponedeljak 3 februar

Đumbir

Đumbir (lat. Zingiber officinale) biljka je čiji se podzemni deo koristi kao začin. To je zeljasta trajnica s vodoravnim, račvasto razgranatim korenom iz kojeg izbijaju lisnate stabljike visoke do 1,5m i nalik su stabljikama bambusa. Može se koristiti svež, osušen, u prahu ili kao ulje, ekstrakt ili sok. Odličan je kao začin, zato se u tu namenu koristi vekovima, ali njegova je izuzetna lekovitost ono što ga ističe među mnogim drugim biljkama. Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, ali njegova svojstva ublažavaju i leče mnoge bolesti i stanja.

Đumbir se spominje u Konfučijevim spisima još 500-ih godina pre nove ere, zatim u kineskim i indijskim medicinskim tekstovima napisanim pre 2000 godina

Ta egzotična biljka izvorno dolazi iz sunčanih delova južne Azije i uzgaja se u tropskim i suptropskim zemljama poput Indije, Malezije, Kine, Jamajke i Nigerije. Njena neverovatna terapeutska svojstva su dobro poznata već hiljadama godina.

Danas se u fitofarmaciji koren đumbira koristi za izradu tinktura. Đumbir ima vrlo aromatičan miris i ukus, ali je ljut i peče u grlu. U lekovite svrhe  se koristi podzemni deo koji sadrži od dva do tri posto esencijalnog ulja vrlo različitog sastava (identifikovano je više od 150 predstavnika vrste). U većini ulja prevladavaju seskviterpeni (zingiberen, kamfen). U korenu đumbira ima i organskih kiselina, sluzi i do 50 posto šećera, zatim smolastih tvorevina. Koren sadrži i veliki broj minerala, a najznačajniji su kalijum, bakar i magnezijum. Od vitamina sadrži vitamin C i razne vitamine B.

Prema novijim istraživanjima ima antimikrobno, antiviralno, antitrombocitno i kardiotonično (deluje povoljno na srce) delovanje. Dokazan je i povoljan učinak đumbira na liječenje dismenoreje, pri čemu se njegovo delovanje poredi s delovanjem ibobrufena. Nedovoljno je naučnih dokaza, ali se primjenjuje protiv bolova u mišićima uzrokovanih vežbanjem, pri gubitku apetita, prehladi, gripu i migreni.

Čaj od đumbira pomaže pri ublažavanju jutarnje trudničke mučnine, ali je potreban oprez: ograničenje unosa je 1g dnevno. Tokom ispitivanja nije prijavljena nijedna nuspojava.

Za izradu osvežavajućeg čaja potreban je sveže narendani koren đumbira, koji bi trebalo da se prelije vrućom vodom i pustiti da odstoji 10-ak minuta. Čaj ne treba cediti jer korijen ostaje na dnu. Uz dodatak meda, ovaj topli napitak postaje još lekovitiji. Početkom 19. veka u Engleskoj je zabeležena prva proizvodnja piva od đumbira(engl. ginger ale). Međutim, suprotno nazivu, radi se o bezalkoholnom piću. Dobija se od đumbira, limuna i šećera delovanjem kvasca koji fermentiše šećer stvarajući gas koji daje željeni osvežavajući doživljaj. Brojni svjetski kuvari, đumbir koriste i kao odličan začin supama i jelima od mesa.