Fermentisani kvas od đumbira

Utorak 6 oktobar

Fermentisani kvas od đumbira

Kvas od đumbira je fermentisana kaša od šećera i đumbira, koja se koristi za pripremu soka od đumbira i probiotskih napitaka. Priprema kiselog testa je vrlo jednostavna, iako je potrebno oko nedelju dana da se gazirano piće pripremi za konzumaciju. Jednom kada prikupite kvasac, možete ga održavati dugo vremena, tokom kojeg možete praviti prirodna gazirana pića po minimalnoj ceni.

Da biste pripremili kvas od đumbira, morate imati svež koren đumbira, po mogućnosti organski, šećer i vodu. Kvasac se stavlja u staklenu teglu i treba ga svakodnevno hraniti đumbirom i šećerom. Način pripreme je sličan hvatanju hlebnog kvasca.

Kada je kvasac od đumbira spreman, pomeša se sa zaslađenim čajem ili voćnim sokom i ostavi da fermentira još nekoliko dana, da bi se konačno dobilo zdravo gazirano piće.

 

Evo glavnih blagodeti fermentacije:

 • Fermentacija zadržava hranljive sastojke u proizvodima, ali ih unapred razgrađuje i čini lakšim za varenje.
 • Fermentacija stvara nove hranljive sastojke kao što su vitamini B (uključujući folnu kiselinu, riboflavin, niacin itd.).
 • Fermentacija uklanja toksine iz hrane.
 • Neka fermentisana hrana sadrži antioksidanse i pomaže telu da se bori protiv slobodnih radikala.
 • Sva fermentisana hrana bogata je laktobacilima, ili drugim rečima, korisnim probiotskim bakterijama svima poznatim iz jogurta. Oni se brinu za zdravlje naših creva, a samim tim i za dobru probavu i imuni sistem.

 

KVASAC OD ĐUMBIRA

Vreme pripreme: 1 sat

Fermentacija: 1 nedelja

 

Potrebni proizvodi:

Za kvasac:

 • 2-3 kašike - đumbir, oljušten i isečen na kriške
 • 2-3 kašike - braon šećera
 • 2 kašičice - voda, destilovana ili filtrirana

Za prihranu kvasca:

 • 2 kašike kašike đumbira, oljušten i isečen na kriške
 • 2 kašike kašike braon šećera

Za limunadu od đumbira:

 • ½ šolje kvasa od đumbira
 • 7 ½ šolja zaslađenog čaja, voćnog soka ili prirodne limunade

Način pripreme:

1. Stavite sve sastojke za kvas od đumbira na ploču za kuvanje.

2. Oljuštite đumbir i isecite ga na male ili tanke kriške.

3. U staklenu teglu od jednog litra stavite seckani đumbir, šećer i vodu. Mešajte drvenom kašikom dok se šećer ne otopi.

4. Pokrijte teglu tankim komadom tkanine ili gaze i zategnite gumicom ili kravatom. Stavite teglu na toplo mesto.

5. Posle 24 sata, hranite kvasac dodavanjem 2 kašike šećera i đumbira. Hranite na isti način tokom sledećih 4-6 dana.

6. Kvas je spreman kada su prisutne sledeće tri stvari:

- mehurići se formiraju na površini;

- čuje se lagano šištanje pri mešanju;

- rastvor ima aromu slatkog đumbira.

To se obično dešava petog dana fermentacije, ali u nekim slučajevima kvasac može biti gotov četvrtog, a u drugom može potrajati i do 8 dana. Divlja fermentacija nije tačno programirana i na nju utiču mnogi faktori, kao što su temperatura, vlažnost, čistoća samih sastojaka, pa su potrebni strpljenje i posmatranje.

Ključ uspešne i dobre fermentacije je šećer. To je hrana za mikroorganizme koji oslobađaju ugljen-dioksid i uravnotežavaju kiselost. Zbog toga kvas od đumbira mora da sadrži dovoljnu količinu šećera.

7. Pripremite 7 ½ šolja - osnova za gazirano piće - ohlađeni slatki čaj, voćni sok ili prirodna limunada. Procediti ½ šolje od đumbirovog kvasca. Dodajte ½ šolje filtrirane vode u tegli sa kvascem da je napuni.

Kada ga ne koristite često, kvasac od đumbira možete da „uspavate“ stavljanjem u frižider. „Probudi se“ dodavanjem 2 kašičice seckanog đumbira i šećera tokom prva 2 dana, a u narednih 4-6 dana - 1 kašika oba proizvoda.

8. Dodajte kvasac đumbira u gaziranu bazu pića. Mešajte drvenom špatulom.

9. Ulijte tečnost u flaše sa vakuumskim čepovima pomoću levka, ostavljajući oko 2-3cm slobodnog prostora. Dobro zatvorite boce i ostavite da se zagreva 24 sata. Ovo vreme je dovoljno za gaziranje pića. Zatim bočice možete čuvati u frižideru.

Za sipanje gaziranih pića možete koristiti plastične ili staklene boce. Kada koristite staklo, otvorite boce svaki dan na kratko kako biste uklonili višak ugljen-dioksida i izbegli moguću eksploziju. Zatim ponovo dobro zatvorite bocu.

10. Kada je fermentacija završena, boce stavite u frižider. Gazirano piće konzumirajte rashlađeno u roku od 2 nedelje. Posle ovog perioda njegova karbonizacija će nestati.

 

Dve čaše sa fermentisanim kvasom od đumbira na rustičnom stolu

 

SAVETI

Kada pripremate fermentisana pića, nemojte koristiti metalni pribor, jer oni utiču i na ukus i na proces fermentacije.

Da biste teglu pokrili sa kvasom, možete koristiti filtere za kafu, kuhinjski papir ili finu vunenu krpu.

Domaća limunada, napravljena od limuna ili drugog voća, sadrži savršenu kombinaciju šećera i ukusa voća. Kada je pripremate, koristite standardnu smešu od 1 šolje voćnog soka, 1 šolja šećera i 2 šolje vode.

Izaberite voće koje se odlično slaže sa đumbirom, poput jabuka, borovnica, kajsija, grejpfruta, limuna, limete, manga, jagoda ili ananasa.

Pre sipanja gaziranog pića u boce, u velikoj staklenoj tegli pomešajte osnovu za piće sa đumbirskim kvascem. Pokrijte ga komadom tkanine i ostavite 2 dana, mešajući nekoliko puta dnevno. Zatim sipajte u bocu i ostavite na toplom ne više od 24 sata.