Gastronomske destinacije sveta

Ponedeljak 4 maj

Gastronomske destinacije sveta

Interesuju vas gastronomska putovanja? Sastavili smo za vas nekoliko destinacija iz snova.


Koja mesta na svetu imaju najbolju kuhinju? To je pitanje na koje ćemo pokušati da odgovorimo listom od koje će vam voda krenuti na usta.

Svi jedu na putovanjima, ali neki putuju da bi jeli! Jedan od najboljih delova poseta različitim mestima jeste upoznavanje novih kultura uz pomoć čula ukusa. Gastronomija priča priče, pruža primere kulturnih običaja i ilustruje lokalne tradicije. Ovakva otkrivanja su intenzivnija kada krenete u istraživanje drugih zemalja: putnik upoznaje druge regije prosto kupovinom, spremanjem ili testiranjem lokalne kuhinje.

National Geographic je sastavio listu najboljih gastronomskih destinacija, od italijanskih jela punjenih paradajzom, do veganskih slasnih zalogaja iz Indije. Predstavićemo vam jela koja će zadovoljiti svačiji ukus. Ukusi su različiti i neće se svima svideti sve, ali teško da će vas ove destinacije razočarati.

 

Australija: Meklaren Bejl

Iako je ovo obavezna stanica na australijskoj vinskoj ruti, gastronomija ovog regiona, južno od Adelejda nije ograničena samo na proizvodnju vina. Najrazličitije voće i povrće uspeva u plodnoj zemlji poluostrva Flauri, ali gastronomsko bogatstvo tu ne prestaje, jer je zaliv Sent Vinsent snabdevač sireva, jagnjetine, ribe i slatkovodnih rakova poput australijskog jabija.

 

Italija: Bolonja

Ovaj grad je sinonim za mnoga dečija omiljena jela, na primer špagete bolonjeze. Međutim, kulinarski šarm Bolonje ide i dalje od ovih klasika. Bolonja je najstariji univerzitetski grad u Evropi, ali je takođe i najživahniji - liberalan, opušten i pasioniran po pitanju hrane. Nadenut mu je nadimak “La grassa” (Masni) i nije teško videti zašto: ima najbolji stuzzichini (meze) u Italiji, koji uključuje fokače, prženo povrće, masline i usoljeni parmezan. Ovde će, nakon testiranja svih mezetluka, biti teško ostati gladan i za večeru.