Jabuke

Ponedeljak 27 januar

Jabuke

Jabuka na dan...

 

Zrele mirisne jabuke siguran su znak da je jesen pred vratima. Stablo jabuke potiče iz istočne Evrope i jugozapadne Azije, odakle se proširilo po celom svetu te nam je danas na tržištu dostupno više od 7 000 vrsta.

Tekstovi o jabukama zabeleženi su u nekim od najstarijih zapisa današnjice. Takođe poznate su i poslovice iz rimskog perioda gde se govorilo da se dan započinje jajetom, a završava upravo jabukom. Tokom istorije mnogi carevi i kraljevi konzumirali su je jer su pretpostavljali da će im ova namirnica pružiti večnu mladost. Jabuka je oduvek bila simbol bitnih trenutaka u životu i zajednici. Ne čudi njena prisutnost u društvenim odnosima čoveka kao i u brojnoj literaturi; mladić je svoju izabranicu srca zaprosio upravo poklanjajući joj predivnu jabuku. Jabuka je simbol njegove ljubavi i vere u tu ljubav. Deci su, na primer, prvi crteži inspirirani upravo raskošnim stablom jabuke. Uopšteno govoreći, jabuka je kroz čitavu istoriju bila neiscrpan motiv raznim umetnicima.

Stara izreka “Jedna jabuka dnevno drži nas podalje od doktora” nije samo deo folklora. Prema novijim istraživanjima, jabuka je izrazito zdrava namirnica koja sadrži vredne nutritijente – prehrambena vlakna, flavonoide, vitamine i voćni šećer fruktozu.


Jedna jabuka srednje veličine osigurava 3 grama vlakana, što je više od 10% preporučenog dnevnog unosa. Čak i bez kore, jabuka srednje veličine sadrži 2,7g vlakana. Zbog raznolikog sadržaja vlakana, jabuka posjeduje brojna povoljna svojstva. Svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže pri snižavanju povišene razine kolesterola, detoksikaciji, štiti od pojave malignih bolesti te pospješuje probavu.

Flavonoidi, vrsta pigmenta u jabukama, intenzivno se istražuju. Ovim molekulama pripisuju se brojna povoljna svojstva, posebno preventivno delovanje na razvoj bolesti srca. Kora jabuke i luk najbogatiji su izvori moćnog flavonoida kvercetina. Povoljna delovanja ovog flavonoida leže u njegovoj antioksidativnoj aktivnosti, posebno u vezi s vitaminom C koji takođe nalazimo u jabukama.

Stablo jabuke može preći preko deset metara visine, a karakteriše ga razgranata krošnja. Ono što je važno reći je da u maju cveta, dok plodovi sazrevaju od jula do oktobra. Kod odabira sorti jabuka za uzgoj u sklopu okućnice, treba znati da jedno stablo i jedna sorta ne mogu davati rod ukoliko nema druge sorte koja će je oprašivati. Stoga je potrebno posaditi najmanje dve sorte koje se mogu međusobno oploditi.

Ova superhranjiva, a niskokalorična i osvježavajuća namirnica idealan je međuobrok i dodatak salatama, od onih slatkih (npr. s orasima, grožđicama i medom) do pikantnih sa sirevima, mesom i povrćem. Osušenom korom i kriškama jabuke mogu se oplemeniti čajevi.

Jabuka se u kulinarstvu koristi na najraznovrsnije načine, od tradicionalne prerade u pekmez, kompot, sok i jabukovo sirće, do “trikova“ za finije jelo - na primer, pečemo li meso zajedno s narezanim polovinama ili komadićima jabuke, biće ukusnije, sočnije i lakše svarljivo.