Kako karamelizovati luk

Četvrtak 10 decembar

Kako karamelizovati luk

Malo stvari može da unapredi ukus vašeg jela poput karamelizovanog luka. Nežni, slatki i istovremeno slani zalogaji u stanju su da od hamburgera do testenine svako jelo pretvore u gurmansko delo. Da biste bili sigurni u ukus, napravite karamelizovani luk kod kuće - lako je, treba vam samo nekoliko glavica luka, malo putera ili maslinovog ulja, tiganj i malo vremena.

Svaka sorta luka se može karamelizirati, pa slobodno eksperimentišite. Najlakše je karamelizovati žuti, slatki luk. Crveni karamelizovani luk je zanimljiv po svojoj tamnoljubičastoj boji i pogodan je za pizzu i salate.

Napravite karamelizovani luk od tri ili četiri velike glavice. S obzirom da postupak traje oko 1 sat, manja količina se ne isplati. Višak koji nećete koristiti možete zamrznuti.

Da bi se šećeri u pojedinačnim slojevima luka karamelizovali bez sagorevanja i da bi luk postao zlatan i razvio svoj ukus, karamelizovani luk se mora polako kuvati.

To ne znači da morate stalno da stojite pored šporeta. Kada luk počne da omekšava, potrebno je da ga mešate na svakih 10 minuta, ljušteći i lagano stružući lepljivi sloj nastao na dnu posude. Temperatura kuvanja mora biti ravnomerna da luk ne zagori.

Za karamelizovanje luka najbolje je koristiti posudu od livenog gvožđa ili onu od nerđajućeg čelika. Iako se tiganj sa nelepljivim premazom može takođe tehnički koristiti, lepljivi sloj koji se formira na dnu, a koji je zapravo deo karakterističnog ukusa karamelizovanog luka, ne može se oljuštiti.

Karamelizovani luk može da se čuva u zatvorenoj posudi oko nedelju dana ili da se zamrzne do 3 meseca. Zamrznut u posudama za led ili kiflice ili u kesicama sa patentnim zatvaračem, karamelizovani luk može se dodati sendviču, salati ili pici. A u supama, stremenima, varivima, omletima, umacima od testenine, daće nezamisliv ukus, čak i vegetarijanskim ili veganskim jelima.

Tiganj sa karamelizovanim lukom

Karamelizovani luk

Vreme pripreme: 40-45 minuta

Sastojci:

  • 2-4 velika žuta luka *
  • 2 kašike neslanog putera, maslinovog ulja ili mešavina oba
  • ¼ šolje belog ili crvenog vina, biljne ili pileće čorbe, balzamiko sirće ili voda
  • ½ kašičice soli
  • 1/8 kašičice sode bikarbone (opciono)
  • 1 kašika vode (opciono)

Takođe će vam trebati:

  • veliki tiganj
  • drvena lopatica
  • veća činija
  • merne kašike


Način pripreme:

1. Uklonite koren i vrh svake glavice luka. Zatim ga prepolovite i oljuštite. Isecite svaku polovinu na tanke polumesece.

2. Zagrejte mast - topite na umerenoj vatri 2 kašike putera u velikoj tavi ili zagrejte 2 kašike maslinovog ulja.

3. Dodajte celu količinu seckanog luka i lagano promešajte da se pokrije masnoćom.

4. Skuvajte luk, proveravajući ga svakih 5 minuta. Promešajte ga i drvenom špatulom stružite formirani lepljivi sloj na dnu posude. Tačno vreme pripreme karamelizovanog luka zavisi od količine luka, kao i od njegove vode i sadržaja šećera.

Otprilike 10 minuta - luk će početi da omekšava i postaje proziran. Oslobodiće puno tečnosti.

Otprilike 20 minuta - luk će dosta omekšati i početi da se raspada. Neki deo luka već će početi da se karamelizuje i na dnu posude će se stvoriti lepljivi sloj. Luk će dati miris karamelizacije. Smanjite temperaturu ako primetite da je postupak kuvanja previše buran i ako primetite izgorele komade.

Otprilike 30 minuta - Luk treba da bude svetlo zlatne boje i da počne da se pretvara u džem, tj. Da postaje lepljiv. Počinje da se sve više drži na dnu posude, ali ovaj sloj mora lako da se otkida.

Otprilike 40 minuta - luk je postao zlatan i snažno miriše na karamelizovan. Ako ste zadovoljni ukusom, sklonite sa ringle. Ako želite da postignete dublji ukus, nastavite da kuvate.

5. Kada je luk potpuno kuvan, prema vašem ukusu dodajte ¼ šolje vina, bujona, balzamiko sirćeta ili vode. Dok tečnost vri, uklonite sve sa dna posude i dobro izmešajte. Začinite sa ½ kašičice soli.

6. Po želji dodajte sodu bikarbonu. Da biste to uradili, rastvorite 1/8 kašičice sode u 1 čaši vode. Prelijte smešu preko luka i mešajte dok voda ne ispari, oko 30 sekundi.

* Od 4 velika luka dobićete 2 šolje karamelizovanog luka.

Izvor: https://www.thekitchn.com/