Kako napraviti domaće jabukovo sirće

Utorak 22 septembar

Kako napraviti domaće jabukovo sirće

Naziv sirće potiče od „kiselog vina“ jer se proizvodi oksidacijom vina (od grožđa ili jabuka). Koristilo se u svim drevnim kulturama i pravilo se u drvenim posudama.

Domaće nefiltrirano jabukovo sirće je nezamenljiva namirnica i drevni lek.

Nepasterizovano domaće jabukovo sirće ima svojstva čišćenja, lečenja, hidratacije i toniranja. Bogat je korisnim vitaminima i antioksidansima, a sadrži i potrebne enzime i tanine za telo.

Enzimi u prirodnom jabukovom sirćetu ostaju u visokoj koncentraciji. Oni su katalizatori svih ćelijskih reakcija i neophodni su telu za normalnu životnu aktivnost. U principu, sirovi fermentisani proizvodi, uključujući jabukovo sirće, su najbolji izvor enzima.

Sirće ima pH oko 4,5.

Viši pH u poređenju sa čistim kiselinama koristi se još od prethodnika klasične medicine. Na primer, Hipokrat ga je propisao da bi ubrzao proces čišćenja i zarastanja rana. Jabukovo sirće je izvor kalijuma, jednako dobar kao i sveža jabuka.

Kako napraviti domaće jabukovo sirće

Glavni postupci za pravljenje jabukovog sirćeta kod kuće su od celih jabuka ili sveže isceđenog soka od jabuke.

U procesu fermentacije, sirovina prolazi kroz fazu slatke jabukovače (jabukovo vino), suve jabukovače i vremenom postaje sirće.

Domaće sirće ne prolazi pasterizaciju (zagrevanje), što uništava puno enzima i drugih korisnih supstanci sadržanih u njemu.

Potpuno zrele jabuke kasnih slatkih sorti su najpogodnije, jer najbolje fermentišu.

Da biste postigli maksimalan kvalitet sirćeta, birajte organske jabuke ili barem uzgajane bez upotrebe sintetičkih pesticida.

Jabukovo sirće se dobija fermentacijom. Proces fermentacije je prirodan i odvija se sa svežim jabukama ili njihovim sokom. Najbolje je da se sirovina stavi u drvenu posudu. Fermentacija sirovine u početku proizvodi etil-alkohol, koji se potom pretvara u kiselinu pod uticajem bakterijskih enzima.

Prirodno sirće uključuje nekoliko vrsta voćnih kiselina, beta karoten, vitamine A, B (1, 2, 6), E, C, provitamine, natrijum, cink, bakar, kalcijum, gvožđe, kalijum i magnezijum.

 

Sirćetna gljiva

Zrelo sirće na svojoj površini formira tamni, neprozirni penasti bakterijski film, koji se naziva sirćetnom gljivom. Ova specifična supstanca postaje vidljiva ako se na smeđu tečnost gleda u pogodnom svetlu.

Tokom fermentacije, gljiva postaje gušća i veća. Ako je izvadimo i uskladištimo, zajedno sa malo sirćeta, dobićemo bakterijski kvasac, koji će fermentaciju preneti na sledeću dozu sirćeta, koju pripremimo i ubrzati proces.

 

Tehnologija

Proizvodnja jabukovog sirćeta odvija se u 3 faze:

1. Fermentacija - prerada šećera uz pomoć kvasca. Šećeri se prirodno nalaze u voću, pa se preferiraju slatke sorte i dobro zrele jabuke. Dozvoljeno je dodavanje kristal šećera. Obrada se odvija bez pristupa vazduha - u alkoholu. Kao rezultat, dobijamo mlado vino, po mogućnosti sa sadržajem alkohola 6-10%.

2. Kiseljenje - pretvaranje vinskog alkohola u sirće pod uticajem bakterija iz porodice Acetobacteraceae koje se aktiviraju prijemom kiseonika

3. Gotovo sirće filtrirajte i sipajte u boce.

Fotografija jabuke, limuna i đumbira na kuhinjskom stolu

 

Standardni recept

(sa i bez šećera)

 

Proizvodi:

Jabuke - prema željenoj količini sirćeta ili raspoloživim posudama, najviše 10kg

Šećer - 50 - 80g po litru soka (po želji)

Voda - 50 - 100ml po litru soka

 

Način pripreme:

1. Jabuke se ne peru. Ako su vrlo prljave, obrišite ih suvom krpom. Na njihovoj površini je divlji kvasac koji će fermentirati.

2. Isecite jabuke na komade, odvojite jezgro i seme. Izrendajte ih ili sameljite u mašini za mlevenje mesa da biste dobili pire.

3. Pire zajedno sa odvojenim sokom sipajte u nemetalnu posudu sa širokim otvorom. Pokrijte gazom.

4. Ostavite posudu na 2-3 dana u mraku na sobnoj temperaturi. Mešajte svakih 8 do 12 sati čistom rukom ili drvenom kašikom. Masa treba da potamni i da se na njenoj površini pojavi pena i blagi miris fermentacije. Ovo je znak za prelazak na sledeću fazu.

5. Ocediti pire kroz gazu ili presu i sipati kipući sok u staklenu teglu ili veću bocu tako da ne napuni više od 75% zapremine.

6. Ukus. Ako sok nije sladak, dodajte šećer u skladu sa gornjim proporcijama. Promešajte. Sok treba da bude sladak, ali ne previše. Maksimalno dozvoljeni sadržaj šećera je 20%.

7. Ako je kiselost smeše visoka (tj. ako peče jezik), dodajte vodu.

8. Na vrat posude stavite gumenu rukavicu na kojoj ste iglom izbušili rupu. Zatvorite gumu za grlo kako biste sprečili ulazak vazduha.

9. Prebacite bocu (ili drugu posudu koju ste koristili) na mračno mesto, na 20 - 25°C, približno. 25 - 40 dana.

10. Posmatrajte kada će se fermentacija završiti. To se vidi po tome da je rukavica nabrekla i vino se izbistrilo. Nalijte mlado vino kroz crevo bez usisavanja taloga na dnu. Tako će sirće biti prozirno.

11. Sipajte vino u posudu sa što širim vratom - za bolji kontakt sa vazduhom. Smešu možete ostaviti da se ukiseli u tegli, ali to će potrajati duže. Da biste se zaštitili od insekata, stavite gazu na vrh i zavežite je. Posle toga, na površini će se stvoriti film (sloj sa bakterijama Micod. Aceti).

12. Stavite u tamni ormar ili sobu 45-60 dana (ili pokrijte posudu) na 18-23°C. Predforma će se postepeno kiseliti, pretvarajući se u željeno sirće. Pred kraj procesa nestaje karakterističan opor miris kiselosti.

13. Gotovo domaće jabukovo sirće se filtrira kroz četvoroslojnu gazu ili gustu tkaninu, flašira i zatvara. Čuva se u ormaru zaštićenom od sunca, a rok trajanja je 3 godine.

 

Fotografija tegle sa sirćetom od jabuka i celim jabukama

Recept za jabukovo sirće

Jabuke se operu i iseku na velike komade, koji se ostave na vazduhu da potamne. Tada se iz njih istiskuje sok.

Sok se sipa u staklenu posudu, na vrh se stavlja gumena rukavica i odatle se sledi tehnologija opisana u klasičnom receptu.

 

Ubrzati fermentaciju

Pogodni aditivi:

Šećer - dodaje se kada korišćene jabuke nisu dovoljno zrele ili slatke. Standardna količina je 50-80g po 1 litru soka od jabuke ili 1kg jabuka. Merenje se vrši otprilike i sopstvenim osećajem slatkoće sirovine;

Med - povećava lekovita svojstva sirćeta. Doza je 150g na 3-litarsku teglu sirovine. Ovo je više od 50g meda na 1kg jabuka, jer je tegla puna 75%;

Sa hlebom ili suvim kvascem (kvascem) - za kiselo testo od svežeg soka od jabuke može se dodati malo raženog hleba ili suvog kvasca. Na taj način se uvozi dodatni kvasac i ubrzava proces konverzije šećera;

Sa sirćetnom gljivom - površinski sloj sirćeta zasićen kvascem, koji smo odvojili i uskladištili od prethodne proizvodnje. U novoj dozi se dodaje u prvoj fazi fermentacije, što značajno ubrzava proces.

 

Znaci koji ukazuju na to da je proces fermentacije završen su:

- nestaje penušanje površine;

- tečnost posvetli;

- talog pada na dno;

- na dnu se kroz gotovo proziran sok primećuje sloj taloga.

Ako se sve gore navedeno dogodilo, možete nastaviti sa prelivanjem sirćeta da biste uklonili talog.

 

Lekovita svojstva domaćeg sirćeta

Kod bolova u zglobovima i gihta - na bolove u zglobovima izazvane taloženjem soli na dodirnim površinama utiče jabukovo sirće. Uzima se istovremeno interno - razblaženo i nanošenjem na obolele zglobove u oblogama;

Za artritis, osteoporozu - svakodnevno ispijanje napitka sirćeta i meda razgrađuje kalcijum i vraća ga u krv. Odatle je prirodno usmeren na kosti, što je dobra profilaksa protiv osteoporoze;

Za želudac, žgaravicu - 20g sirćeta dnevno poboljšava varenje, stimuliše creva i terapija je za neke patološke procese. Reguliše kiselost, čime se eliminiše stvaranje tzv. osećaja "kiseline";

Protiv zatvora - eliksir sirće + med je lek za ovaj problem ako se pije tri puta dnevno, do oslobađanja creva;

Anti-holesterol - jabukovo sirće poboljšava obradu masti u jetri i samim tim smanjuje holesterol. Pijenje je odlična preventiva protiv ateroskleroze;

Protiv upale krajnika, pluća itd. - Isperite grlo razblaženim sirćetom i interno - sirće sa medom pomaže u rešavanju upalnih procesa. Tanini u sirćetu uklanjaju uzroke;

Za energiju - čak i bez određenih žalbi, redovnim pijenjem malo jabukovog sirćeta regulišu se metabolički procesi i puni se energija;

Protiv neprijatnog zadaha - prskanje sirćetom uklanja iz usta patološke mikroorganizme, proizvodi čije su vitalne aktivnosti izvor neugodnog zadaha, dekontaminiraju pokvarene zube, pomažu u zatvaranju afte;

Za mršavljenje - najpoznatiji efekat sirćeta. To je vremenski testirano sredstvo za lečenje.