Kako pripremiti pečeno povrće

Sreda 7 april

Kako pripremiti pečeno povrće

PEČENO POVRĆE - TAJNE I TRIKOVI PRIPREME

 

Bez pečenog povrća život ne bi bio isti.

Pečeno povrće ima razne namene - od ukrasa za večeri tokom nedelje do hrane koju možemo poneti sa sobom gde god idemo. Pored toga, povrće nam obezbeđuje korisne hranljive sastojke. Iako je pečenje povrća lako, evo nekoliko osnovnih pravila koja će vas sigurno učiniti uspešnim.

 

Budite velikodušni sa solju, biberom i maslinovim uljem.

Da bi se razvio njihov ukus, sve vrste pečenog povrća treba obilno posipati solju, biberom i maslinovim uljem. Povrće treba da bude dobro aromatizirano i dobro prekriveno maslinovim uljem da bi se pravilno peklo i postalo ukusno. Dobro pravilo je: 1 supena kašika maslinovog ulja, 1 kašičica soli i ¼ kašičice crnog bibera na 500g povrća.

 

Peći na visokoj temperaturi

Prava tajna neverovatnog pečenog povrća je ovo - visoka temperatura. Ako povrće pečete na 175-190 stepeni, pre će omekšati nego što će se karamelizovati. Okrenite dugme za 220 stepeni i dobićete hrskavo pečeno povrće, blago zacrnjeno na ivicama, ali savršeno kuvano.

 

Osnovno vreme za pečenje različitih vrsta povrća

Postalo je jasno da je odgovarajuća temperatura za pečenje povrća 220 stepeni, sada je pitanje koliko dugo? Vreme pečenja zavisi od vrste povrća koje pečete. Tvrdom povrću poput šargarepe i krompira treba više vremena da se skuva nego mekom povrću poput tikvica, na primer. Vreme kuvanja takođe zavisi od toga koliko je veliko ili gusto povrće. Tanko povrće poput šparglebrže će se kuvati, a tikva isečena na manje kocke brže od velikih kriški.

Prelivanje povrća maslinovim uljem

 

Na 220 stepeni vreme pečenja za sledeće vrste povrća su:

 

  • Korenasto povrće (cvekla, krompir, batat, šargarepa, paškanat) 30-45 minuta
  • Bundeva - 20 minuta ako se iseče na kockice i 40 minuta ako se preseče na pola
  • Krstasto povrće (brokoli, karfiol, prokelj) 15-25 minuta
  • Tikvice 10-20 minuta
  • Fino povrće (špargle, boranija, grašak) 10-20 minuta
  • Mekano povrće (paradajz, patlidžan, paprika) 15-25 minuta

 

Ne zaboravite da se zabavite u kuhinji - potražite zanimljivije začine kao što su dimljena crvena paprika, kim, kari, zaatar/mešavina začina za posipanje povrća. Ili narendajte parmezan nakon što se povrće ispeče i vratite ga u rernu tek toliko da se sir rastopi. Ili nakon što ih izvadite iz rerne, samo ih poprskajte sa malo balzamiko sirćeta ili limunovog soka da biste ga osvežili.

 

 Izvor: https://www.thekitchn.com/