Kako se brinuti o daskama za sečenje u kuhinji

Nedelja 31 januar

Kako se brinuti o daskama za sečenje u kuhinji

Drvo

Drvo je prirodni materijal i majka priroda ga je lepo “izvajala“. Drvo ima nestalna, prirodna svojstva, zbog kojih se širi i skuplja u zavisnosti od vlažnosti i temperature. Drvo je živi proizvod, i zbog toga može da puca ili da se na njegovoj površini pojavljuju rupe. Pukotine i rupe ne samo da nisu estetski prijatne, već takođe omogućavaju lak pristup bakterijama drvetu. I to je nešto što svakako treba izbegavati.

Antibakterijski efekat

Neki ljudi tvrde da drvene ploče nisu higijenske. To zapravo nije tačno. Kada se seče na dasci, pojavljuju se mali useci u kojima se skupljaju bakterije. Ako koristimo plastičnu dasku za rezanje, ovi useci će se delimično zatvoriti i tokom pranja, nečistoća će ostati u njima. Ali kada se drvena ploča opere, prljavština u usecima se očisti, jer se otvaraju još više usled dejstva vode. Pored toga, tanin koji se nalazi u drvetu ubija većinu bakterija.

 

Pranje drvene kuhinjske daske za sečenje pod mlazom vode u sudoperi.

Čišćenje nakon upotrebe

Nakon što ste koristili drvenu dasku za sečenje, najbolje je isprati je i obrisati peškirom. Nije uvek potrebno koristiti deterdžent za pranje posuđa, ali to se preporučuje u slučajevima kada ste sekli sirovo meso ili ribu. Veoma je važno da se drvo osuši, jer ako ostane mokro i dalje će „raditi“. Nakon sušenja, dasku postavite uspravno. Važno je da su godovi na drvetu u vertikalnom položaju. Ovo značajno smanjuje šanse za izobličenje.
Nikada ne stavljajte drvene daske u mašinu za pranje sudova. U njima će drvo biti veoma mokro i zagrejano, a zatim će se naglo ohladiti i osušiti. Ovo su idealni uslovi za pojavu pukotina.

Premazivanje daske za sečenje uljem

Pored činjenice da drvene daske moraju da budu čiste, postoji još jedna važna stvar koja ih održava u odličnom stanju. Ako je drvo tretirano uljem, ono ga zatvara i stvara zaštitni sloj na njemu. Za premazivanje drvenih dasaka za sečenje najbolje je koristiti ulje bez ukusa i mirisa. Ulje semenki badema ili grožđa je dobar izbor. Pogodno je i prozirno mineralno ulje, ali najbolje je koristiti posebno ulje za drvene kuhinjske daske. Ne koristite maslinovo ulje jer će drvo učiniti lepljivim i masnim.

Glavno održavanje

Pre premazivanja drvene daske uljem, prvi korak je čišćenje daske. Natrljajte drvo limunovim sokom ili belim vinskim sirćetom. Po površini pospite morsku ili običnu so i uz pomoć kuhinjskog papira dobro utrljajte limunov sok ili sirće i so u drvo. Ostavite da se dobro natopi oko 15 minuta. Ovo će dasku učiniti besprekorno čistom i pomoći će pri uklanjanju mirisa crnog ili belog luka s nje. Isperite dasku vodom i osušite tekstilnim ili papirnim ubrusom. Važno je da se ploča pre nanošenja ulja potpuno osuši, jer će se bolje upiti.
Na dasku sipajte nekoliko kapi ulja i dobro je istrljajte čistim peškirom ili kuhinjskim papirom. Pre upotrebe daske dajte drvetu dovoljno vremena da upije ulje. Ponovite trljanje ulja i pustite da ga daska upije. Nastavite postupak dok drvo više ne upija.

Svakodnevno održavanje

Glavno održavanje, koje zahteva abraziju daske kiselinom i solju, kao i njeno podmazivanje uljem, potrebno je izvoditi svaka 2-4 meseca (u zavisnosti od učestalosti upotrebe daske). Na ovaj način drvo će biti u savršenom stanju tokom ovog vremenskog perioda. Ipak, u zavisnosti od toga koliko često koristite dasku, na primer, ove korake možete izvoditi jednom nedeljno ili mesečno. Kada počnete da osećate da je drvena ploča suva, tada je vreme za novi zaštitni sloj ulja.

 

Muškarac seče papriku na drvenoj kuhinjskoj dasci za sečenje.

Ako se prema drvenim pločama odnosite s ljubavlju i pažnjom i redovno ih tretirate uljem, imaćete dugu i srećnu vezu.

Izvor: knivesandtools