Kiseli kupus i njegove dobrobiti

Sreda 16 decembar

Kiseli kupus i njegove dobrobiti

Kiseli kupus je čovečanstvu poznat od davnina - postoje dokazi o njegovoj pripremi u Kini od pre 2.000 godina, a Džingis-kan ekspedicije donele su ga u Evropun na naše geografske prostore pre skoro 1.000 godina. Kiseli kupus je popularan prilog i začin za brojne druge kulture u Evropi, Aziji i Americi. Marinirana ili fermentisana hrana bila je veoma vredna u doba pre zamrzavanja namirnica, jer je to hranu duže održavalo svežom (posebno na dugim putovanjima).

Evropskom kolevkom kiselog kupusa smatra se Nemačka, gde se postavlja na pijedestal u nacionalnoj kuhinji.

Kiseli kupus je klasična srpska zimska hrana, kao i turšija i kiseli krastavci.

Od njega se pripremaju posna i mrsna sarma, svinjetina sa kiselim kupusom, piletina sa kiselim kupusom i još mnogo toga. Takođe se priprema za predjelo od salate, posuto crvenom paprikom i uljem, a soku njegove fermentacije pripisuju se legendarna svojstva, od kojih je možda najvažnije lečenje mamurluka takozvanom „trezvenom čorbom“.

Kiseli kupus na tanjiru kao salata posut alevom paprikom i biberom

Proces fermentacije kiselog kupusa sličan je procesu proizvodnje jogurta, kiselih krastavaca i korejskog jela kimchi, što znači da se tokom procesa ne koristi toplota.

Tokom fermentacije kroz koju prolazi, kiseli kupus prolazi kroz "preliminarno razlaganje" dobrih bakterija i kvasca koji se prirodno nalaze na njegovoj površini. Razgrađujući šećere, ovi korisni mikroorganizmi olakšavaju telu apsorpciju hranljivih sastojaka. Neki od njih oslobađaju mlečnu kiselinu - prirodni konzervans koji zakišeljava crevni trakt, stimulišući rast dobrih bakterija. Tako kiseli kupus postaje prirodni dodatak probiotiku.

Prirodna fermentacija, koja je potpuno drugačiji proces od konzerviranja, pretvara hranljive sastojke u teško svarljivom sirovom kupusu u lako svarljive. Tako kiseli kupus obezbeđuje telu više vitamina A, C i K nego sirovi. Istovremeno, fermentacija zadržava sva korisna svojstva sirovog kupusa, koji je prepoznat kao super hrana.

 

Evo glavnih blagodeti kiselog kupusa:

 

1. Povećava i jača imunitet

Kiseli kupus sadrži visoku količinu askorbinske kiseline, vitamine C, P, B1, B2, B6, K. Pored toga, takođe karoten, minerale, gvožđe, jod, magnezijum, cink i vinsku kiselinu, što ga čini izuzetno korisnim. Kombinacija sastojaka jača imunološki sistem i štiti telo zimi.

2. Pomaže u varenju

Od davnina su ljudi želudačne probleme lečili konzumiranjem kupusa. Kiseli kupus leči dijareju, zatvor, unutrašnje parazite (gliste), hemoroide, upale creva i želuca blagotvornim dejstvom na crevne bakterije i poboljšanjem crevne flore. Kiseli kupus je prirodni probiotik.

3. Poboljšava funkcionisanje nervnog sistema

Kupus smiruje nervni sistem i smanjuje aktivnost štitne žlezde. To ga čini izuzetno efikasnim lekom za nesanicu. Stari Grci su preporučivali pijenje soka od kupusa kao metodu za brži i mirniji san.

4. Pomaže u regulisanju težine

Kiseli kupus je nisko kaloričan, sadrži veliku količinu vitamina i istovremeno zasićuje. To ga čini odličnom opcijom za ljude koji se bore sa prekomernom težinom. Istovremeno, vinska kiselina u njemu ne dozvoljava telu da akumulira nove masti.

5. Prevencija raka

Kiseli kupus pomaže crevnim enzimima da ne pretvaraju prekarcinogene u kancerogene ćelije. To se dešava dok mlečna kiselina iz kupusa aktivira imunološku odbranu. Neke studije preporučuju sok od kupusa kao alternativnu metodu prevencije raka dojke. Naučnici još uvek proučavaju njegove efekte u pokušaju da pronađu lek za rak.

Konzumacija kiselog kupusa je kontraindikovana za pacijente sa bubrežnim oboljenjima, jer sadrži soli koje mogu dovesti do otoka i zadržavanja tečnosti.

Sok od kiselog kupusa u flaši

Sok od kupusa


Sok od kupusa je nezamenljiv proizvod u lečenju digestivnih poremećaja. Pomaže u lečenju peptičnih čireva zahvaljujući aminokiselinama koje su u njemu sadržane. One promovišu rast i obnavljanje ćelija koje pokrivaju digestivni trakt. Sok od kupusa takođe je efikasan u lečenju bolesti poput sindroma iritabilnog creva i kolitisa. Česta konzumacija soka od kupusa pomaže u prevenciji i borbi protiv različitih karcinoma. Sok od kupusa odlično se bavi lečenjem astme i bronhitisa. Pojačava isceliteljsku sposobnost respiratornog trakta, čišćenje tela od toksina i toksičnih naslaga u njemu. Sok od kupusa jača imunološki sistem čoveka i pomaže u lečenju alergija takođe pomaže u gubitku kilograma. Zaustavlja pretvaranje šećera i ugljenih hidrata u masti.