Koji sosevi odgovaraju kojim jelima?

Četvrtak 19 mart

Koji sosevi odgovaraju kojim jelima?

Dobro spremljeno jelo je samo po sebi vredno, ali često domaći sos može dobro jelo da pretvori u izuzetno ukusan obrok. Danas ćemo istražiti različite tipove soseva koji idu dobro uz kraljeve trpeze – meso, ribu i salate.

 

Za meso

Amerikanci imaju “cookout”, Argentinci “asado”, a Portugalci i Brazilci imaju “roštiljanje”. Umetnost spremanja sočne vekne mesa postoji širom sveta na ovaj ili onaj način i ne radi se samo o roštilju sa upaljenim ćumurom i mesom koje se peče. Izbor je između blago, srednje i dobro pečenog (“rare”, “medium” i “well done”) i naravno između vrste mesa koje želimo: biftek, rebarca, hamburger, piletina… Ipak, postoji i esencijalni element koji prati svaki izbor – sos, naravno.

Za mnoge je sos prva asocijacija kada se govori o roštilju. On omogućava mešanje slatkih i kiselih ukusa, a po pravilu se bazira na paradajz sosu ili kečapu, sirćetu, začinima i nekoj vrsti šećera.

Kremasti sos je još jedan od savršenih pratilaca mesa. Sočni mekani komad u kremastom sosu je zalogaj koje će oduševiti svakog ljubitelja mesa i može naterati i najizbirljiviju decu da traže još.

Na kraju, čimičuri, tradicionalni argentinski sos koji se brzo pravi (sastoji se samo od peršuna, korijandera, crnog i belog luka, bibera, origana, maslinovog ulja i sirćeta). On je idealan pratilac robusnijim mesima kao što je juneći stejk, ali ide i uz ostala jela od mesa.

 

Za ribu

Portugalija je zemlja koja voli jela od ribe. Poseduje dugu tradiciju ribolova, pripreme i načina na koji se riba jede. Kraljevskim jelom se smatra pečena riba koja, u nekim slučajevima, može da se služi uz sos sa vrelim uljem i belim lukom, ali kada želite varijacije postoje i druge opcije koje su podjednako ukusne.

Nema ništa prostije od dodavanja limuna, putera i peršuna ili origana u vreli tiganj. To je sos pogodan podjednako i za ribu i za belo meso, pa čak i salatu i pastu. U slučaju nedostatka mašte ili vremena, limunski začin je komplementaran svakom jelu.
Ako ste za nešto manje tradicionalno, domaća verzija tipičnog kineskog slatko-kiselog sosa dodaje drugačiju notu ribama kao što je losos. S druge strane, iako nije prva pomisao, tartar sos ide dobro uz riblje filete i sjajan je dodatak za toplije dane. Samo pomešajte majonez, kisele krastavce, kapar, luk, sok od limuna, biber, peršun i voila!

 


Za salate i priloge

Postoji čitav neotkriveni svet izvan standardnog seta začina sa maslinovim uljem i sirćetom. Najkorišćeniji prelivi za salate mogu se adaptirati, u smislu da se dobro povezuju sa drugim jelima (npr. pastom) i takođe su laki i brzo se spremaju. Kao što senf ima savršenog saputnika – krokete, ali takođe sjajno ide uz kobasice, „bifana“ sendviče ili grickalice, ovi prelivi su komplementarni sa svakom salatom, ali takođe mogu biti i zvezda jela kao pratilac uz grickalice (krutoni, pileća krilca, pomfrit i morski plodovi su samo neki od primera).

Sosevi sa sirćetom (“vinaigrette”) su klasici za pripremu kod kuće, zato ne postoji izgovor da se kupi pakovanje u supermarketu. Najprostija verzija podrazumeva dižon senf, maslinovo ulje, balzamiko sirće, so i biber (i ako želite med), ali postoji hiljadu i jedan način da se postigne raznovrsnost ovog sosa kao i posebna nota.

Sos od jogurta je takođe omiljen i lako je videti zašto. Ide sjajno sa salatama, ali u zavisnosti od intenziteta i dodatih sastojaka, ide savršeno i uz pastu, ribu ili meso.

S druge strane, sos od senfa i meda kombinuje sladak i pikantan ukus, nije “težak” i ide dobro uz nekoliko različitih salata.