Kombuha, čaj u trendu

Utorak 3 mart

Kombuha, čaj u trendu

Pomama za fermentisanim proizvodima izgleda da još uvek ne bledi. Potera za kombuhom, kefirom i ostalim probiotskim proizvodima već je napustila markete s organskom hranom i ušla u svest široke javnosti. Ali šta je to što je poslednjih godina ovo antičko piće, kombuhu, učinilo “Superstarom”?

U osnovi ovog trendi pića se nalazi čaj – kombuha se pravi uz pomoć crnog ili zelenog čaja. Zaslađeni čaj se fermentiše sa dodatkom koji se zove SCOBY (eng. „simbiotska kolonija bakterije i kvasca“), kombinacijom bakterija i kvasca koja piću daje malu dozu alkohola, karakterističnu živahnost i blago gorko-sladak ukus.

Poreklo kombuhe je teško odrediti. Za sada se zna da se pojavila u Aziji pre više od 2.000 godina. Uprkos činjenici da ovo piće postoji hiljadama godina, sve se više pojavljuje na rafovima prodavnica. Razlog je jednostavan: tvrdnje o zdravim karakteristikama ovog pića prate porast njegove popularnosti. Snižavanje holesterola i krvnog pritiska, jačanje jetre, imunog sistema i aktivnosti stomaka, samo su neke od tvrdnji vezanih za kombuhu.

Uprkos svim dokazima da kombuha dovodi do poboljšanja zdravlja, zapravo ne postoji dovoljan broj studija koje bi to i potvrdile. Moguće je da prolaskom kroz fermentaciju i dobijanjem probiotskih kvaliteta (živih mikroorganizama) može pomoći s varenjem, međutim potrebno je više studija da bi se ovo dokazalo.

Ipak, barem što se tiče anti-oksidansa, kombuha već ubira plodove: anti-oksidansi su supstance koje štite telo od agresivnih agensa, poznatih kao slobodni radikali, a čaj (posebno zeleni čaj) minimalizuje uticaj ovih agensa.

Šta su onda prednosti konzumiranja kombuhe? Ovo piće potencijalno ima nekih zdravstvenih dobrobiti, ako je deo raznovrsne i balansirane ishrane, ali postoje i neki rizici. Uz gore pomenuti nedostatak studija, kombuha nije pogodna za trudnice i dojilje, kao i za one sa slabim imunim sistemom. Neki kažu da veće konzumiranje kombuhe izaziva bol u stomaku, mučninu i vrtoglavicu. Ako želite da uvedete ovaj napitak u vašu ishranu, najbolje je da to uradite umereno i uz konsultacije s vašim lekarom.

Zaključak je jednostavan: Bezbedno je piti kombuhu svakodnevno, ali to bi trebalo da se uradi uz svest o količini hrane koja se unosi i obraćanju pažnje na moguće neprijatne nuspojave.