Lonac pod pritiskom, multicooker i lonac za sporo kuvanje

Utorak 9 novembar

Lonac pod pritiskom, multicooker i lonac za sporo kuvanje

Lonac pod pritiskom, multicooker i lonac za sporo kuvanje su kuhinjski aparati koji imaju mnogo zajedničkog.

S jedne strane, sva tri aparata koriste paru za kuvanje, a sa druge strane, znatno olakšavaju proces kuvanja, posebno za proizvode koji zahtevaju dugu pripremu, poput pasulja ili mesa.

Pošto ovi aparati kuvaju na pari, u njima ne možete dinstati meso ili povrće i ne možete dobiti hrskavu koricu. Zbog toga se meso obično priprema u drugoj posudi pre nego što se stavi u jedan od ovih aparata.

Nudimo vam kratak opis karakteristika svakog od navedenih uređaja. Ali ne zaboravite da sledite uputstvo za upotrebu za svaki uređaj.

 

Lonac za sporo kuvanje

 

 

Lonac za sporo kuvanje

Lonac za sporo kuvanje postali su prilično popularni u poslednje vreme. Veoma su korisni, jer se u njima (u zavisnosti od veličine) može pripremiti bukvalno sve - od ovsenih pahuljica do kolačića i lazanja, pa čak i celog pileta.
Ovi aparati koriste nisku temperaturu i paru za delikatno kuvanje hrane tokom dužeg vremenskog perioda, obično između 4 i 20 sati.
Ovaj način kuvanja idealan je za pripremu paprikaša sa goveđim ili svinjskim rebrima, jer obe vrste mesa sadrže više vezivnog tkiva i, ako se ne skuvaju pravilno, postaju žilave.
Kombinacija niske temperature, pare i dugog vremena kuvanja idealna je za dobijanje sočnih komada mesa.
Celo pile kuvano u sporom šporetu neće imati hrskavu koricu za razliku od pripreme u rerni, ali će biti sočno, sa mesom koje se odvaja od kostiju, pa će vam pružiti pravo zadovoljstvo.
Supe, čorbe i sosevi lako se mogu pripremiti u loncu za sporo kuvanje. Samo stavite prethodno oprane i iseckane sastojke, stavite poklopac i podesite potrebno vreme kuvanja.
Takođe u ovom aparatu možete pripremiti dinstane jabuke, testenine sa sirom i domaći jogurt.
Glavna pogodnost aparata za sporo kuvanje je što ga ostavite da priprema jelo dok vi idete na posao. Kada se vratite, vaša kuhinja miriše i jelo je spremno. Međutim, postoje nedostaci. Ako se napajanje prekine dok niste kod kuće, moguće je da se unutra razviju patogene bakterije, što će zahtevati bacanje. Iz istog razloga, ne preporučuje se stavljanje previše zamrznutih proizvoda u uređaj.

Ekspres lonac

Iako se para koristi u ekspres loncu kao u aparatu za sporo kuvanje, dva uređaja su potpuno različita.
Aparat za sporo kuvanje radi tako što hranu priprema na vrlo niskoj temperaturi, za razliku od lonca pod pritiskom, koji ubrzava proces kuvanja. To se radi parom pod pritiskom.
Kao što je poznato, tačka ključanja vode je 100⁰C. Voda ključa i pretvara se u paru i počinje da isparava. Ne postoji način da se voda zagreje više od 100⁰C, ali kada je pod pritiskom, para može da dostigne višu temperaturu. Tako u loncu pod pritiskom temperatura lako dostiže 120⁰C, što se ne čini toliko, ali pomaže da se kuvanje ubrza do 4 puta.
Da biste koristili lonac pod pritiskom, potrebno je staviti sastojke u lonac, napuniti vodom, staviti poklopac i zategnuti zaptivač. Kada se lonac zagreje, para počinje da na kontrolisan način izlazi kroz ventil, što sprečava eksploziju posude.
Kao i aparat za sporo kuvanje, ekspres lonac je pogodan za kuvanje različitih vrsta mesa. A kuvanje mahunarki i povrća u njemu traje samo 30 minuta.
Lonac pod pritiskom je takođe idealan za pravljenje supa i čorbi.
Međutim, nije prikladno kuvati povrće u loncu pod pritiskom, jer će se lako skuvati i izgubiti korisne sastojke.
Po pravilu, tečnost u loncu pod pritiskom treba da ispuni 2/3 zapremine. Ali za proizvode poput mahunarki i žitarica koji nabubre tokom kuvanja, napunite samo polovinu posude tečnošću. Budite oprezni i pri kuvanju namirnica koje pene jer mogu blokirati ventile za paru i rupe za rasterećenje pritiska. Takvi proizvodi su testenine, zobene pahuljice, sušeni grašak, sos od jabuka i brusnice. Uverite se da je tečnost u loncu znatno ispod maksimalnog nivoa.
Još jedna veoma važna stvar je da ne koristite mast prilikom kuvanja u loncu pod pritiskom. Ako je potrebno, možete dodati doslovno nekoliko kapi, ali ne više. Mast je veoma opasna za ovu vrstu aparata i može istopiti zaptivku i druge delove.

Multicooker

 

Multikuker

Višenamenski aparati za kuvanje su kombinacija aparata za sporo kuvanje i aparata za kuvanje pod pritiskom. Oni koriste paru pod pritiskom da ubrzaju proces kuvanja, ali se ne zagrevaju na ringli, već se direktno napajaju električnom energijom, poput aparata za sporo kuvanje.
Višenamenski aparati za kuvanje su pogodni za kuvanje dinstanog mesa, supa, čorbi, piletine, krompira (uključujući pire krompir), testenina i drugo.
Kao i kod aparata pod pritiskom, kada koristite multicooker, morate biti sigurni da poklopac dobro dihtuje i da ste sipali dovoljno tečnosti, a da pritom ne napunite posudu. Važno! Ne forsirajte poklopac ako ne želi da se otvoriti.