Mango

Četvrtak 15 avgust

Mango

 

Mango je bogat natrijumom, beta karotenom,vitaminom B grupe i vitaminom E. Sadrži kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum i bakar. Bez zasićenih masnoća je i holesterola. Jako je sladak, ukusan i sadrži obilje vitamina.
Mango ima status super hrane, obezbeđuje skoro sve što je neophodno da organizam dobro funkcioniše.

Voće manga sadrži u malim dozama skoro sve vitamine. Bogat je vitaminom C i provitaminom A. Ima i nizak sadržaj širokog spektra minerala, preovlađuju kalijum i bakar.

Plodovi manga su bogati fitohemikalijama sa visokim sadržajem antioksidanata – karotenoidima (alfa i beta-karoten, lutein), pelifenolima (kvercetin), flavonoidima (kempferola), galnim kiselinama, taninom, ketahinom, kafeinskom kiselinom.

Mango možete naći u različitim oblicima, veličinama i bojama. Može biti ovalni, okrugli ili duguljasti. Boja varira između crene, žute i zelene. Najmanji su veličine šljive, a najveći su dugački 25 cm, težine 2-3 kg. Nezavisno od veličine voćke, mango ima sočno žuto ili narandžasto jezgro sa spljoštenom semenkom u sredini. Drvo manga je stalno zeleno i ogromno, u proseku dostiže 3,5-4,5 m visine, sa velikom krošnjom i velikim, gustim granama i lišćem. Voća ima puno, ali sazreva relativno sporo – za tri do šest meseci.

Kada kupujete mango, birajte poluzrelo voće sa glatkom površinom. Ako postoje crne fleke, to je znak da je mango prezreo, a zelene fleke znače da je još uvek zelen. Ostavite ga na sobnoj temperaturi dok potpuno ne sazri. Zrelo voće čuvajte u frižideru nekoliko dana. Konzumirajte mango svež, blago ohlađen. Od manga možete napraviti i pire, koji je pogodan za dezerte, sorbee , sosove i marmelade, a takođe je dobar dodatak uz meso, ribu ili kari.