Masline

Ponedeljak 3 februar

Masline

 

Smatra se da je maslina nastala na ostrvu Krit, pre oko sedam hiljada godina. Danas su neki od najvećih proizvođača maslina Španija, Italija, Grčka i Turska.

U svežem obliku masline su jako gorke.Čim se uberu ne mogu se konzumirati odmah. Za svaku vrstu maslina postoji različita metoda obrade. Jedan od načina obrade je da se masline stave u vodu, koja se oko mesec dana svakog dana menja, ne bi li se iscedila njihova gorčina. Nakon tih mesec dana, kada više nisu gorke, potapaju se u limun i so. Nakon nekoliko dana masline su spremne za konzumiranje.

Masline su bogate vitaminima A, D, B i E i deluju kao antioksidans.Putem maslina ljudski organizam dobija omega-6 i omega-9 mononezasićene masne kiseline, koje ne može sam da proizvodi. Masline sadrže puno belančevina, ugljenih hidrata, pektina, kao i minerale kalcijum, fosfor i kalijum.

Pripodne masline

Najpopularnija vrsta maslina se proizvodi se u Grčkoj i ima karakterističnu crno-braon boju. Vrsta prirodnih maslina je i suva maslina.

Kalamata (Kalamon)

Masline Kalamata (Kalamon) se gaje i proizvode samo u Grčkoj. Od njih se pravi pašteta od maslina.

Crne masline Konfit

Karakteristično za njih je da imaju jako nizak nivo soli, zbog čega su poznate još i kao neslane masline.

Zelene masline

Zelene masline se obrađuju dok još nisu sazrele. Često im se ukus poboljšava paprikom ili bademom na mestu gde je bila koštica.

Turske masline

Ovo su masline vrste Uslu. Imaju karakterističan blago slan ukus sa mesnatom pulpom, koja se lako odvaja od koštice.