Sušenje voća i povrća

Utorak 20 oktobar

Sušenje voća i povrća

Sušenje je jedan od najstarijih načina čuvanja voća i povrća i on koristi ne samo ljudima već i nekim životinjama. To nije slučajno, jer sušeno voće i povrće sadrži potrebne vitamine i tragove različitih korisnih elemenata. Ova obrada je jedna od najkorisnijih i ekološki najprihvatljivih metoda za očuvanje proizvoda.

Suvo voće je odličan izvor vitamina, minerala i vlakana. Ako imate priliku, mnogo je bolje da ga pripremite kod kuće, umesto da kupujete gotove proizvode, jer se ovi poslednji uglavnom tretiraju sumpor-dioksidom i sulfitima kako bi se zaštitili od razvoja bakterija i održali njihovu boju svežom. Često im se dodaje šećer ili glukozno-fruktozni sirup. Postoje i proizvođači koji voće tretiraju glicerinom kako bi imalo bolji i sjajniji izgled.

 

Osušene smokve rasporedjene po stolu.

Mogu se sušiti sve vrste voća, ali najčešće se suše jabuke, kruške, šljive, grožđe i smokve. Najpopularnije povrće za sušenje su paprike i pečurke, kao i sveži začini poput kapara i peršuna. U sušenom stanju povrće se uglavnom nalazi u obliku začina.

Za sušenje treba odabrati potpuno zdravo voće ili povrće. Voće i povrće se suši na suncu, kao i uz pomoć specijalnih uređaja. Veoma često se te dve metode kombinuju. To omogućava proizvodima da skladište više hranljivih sastojaka, da traju duže i da se ne kvare.

Za prirodni proces sušenja biraju se dobro provetreni prostori pod nadstrešnicom kako bi se voće i povrće zaštitilo od kiše. Voće se opere, očisti i osuši. Okviri su napravljeni od drvenih letvi, na koje se zatim navlači mreža koja se pomoću eksera zakucava.

Većini voća i povrća treba najmanje 10 dana na suncu da se osuši. Važno je zaštititi ih od insekata, a u tu svrhu mogu biti pokriveni gazom.

Nakon što se proizvodi potpuno osuše, stavljaju se na kratko u zagrejanu rernu. To se radi profilaktički da bi se sprečila pojava bakterija.

 

Sušenje u rerni

Dobro oprati voće, ukloniti peteljke i koštice. Ako plodovi imaju semenke, prethodno ih očistite. Koštunjavo voće, poput trešnje, ne čisti se, a šljive se mogu sušiti sa košticama ili bez njih. Ako postoje oštećeni delovi, isecite ih. Presecite voće na pola ili na tanke kriške da se ravnomerno osuši. Da plodovi ne bi izgubili boju tokom sušenja, možete ih prethodno potopiti na 15 minuta u vodu sobne temperature u koju ste iscedili limunov sok.

Stavite papir za pečenje u odgovarajući pleh. Rasporedite plodove i stavite ih u rernu, postavljajući je na 40-50 stepeni. Vreme sušenja svakog voća je različito i zavisi od gustine isečenih komada. Na primer, tanke kriške jabuka (oko 3mm) osušiće se za 5-6 sati, dok one debljine 1cm - za 10-11 sati.

Temperatura i vreme sušenja su relativni, pa je dobro plod posmatrati, s vremena na vreme uklanjati i okretati da se ravnomerno osuši i ne zagori.

Osušeni komadi jabuke na žičanom postolju.

Sušenje u dehidratoru

Najsavremenija i najprikladnija metoda sušenja voća i povrća je upotreba posebnog uređaja za ovu svrhu. U njemu se proizvodi ravnomerno suše, bez potrebe za okretanjem i preuređivanjem i bez rizika od zagorevanja. Vreme sušenja varira i zavisi od mnogih faktora kao što su vrsta i debljina ploda, vrsta dehidratora, količina voća.

Približno vreme potrebno za sušenje raznog voća i povrća:

Sveže povrće - 8 - 14 sati

Pečurke i luk, isečeni na tanke kriške - 8 - 10 sati

Krompir isečen na tanke kriške - 12 - 15 sati

Veoma tanko isečeno voće - 8 - 10 sati

Grožđe - 15 - 19 sati

Borovnice - 17 - 20 sati

Narezane breskve, nektarine, kruške, jabuke, suve šljive - 12 - 16 sati

Smrznuto povrće, stavite direktno - 8-10 sati

Kako čuvati sušeno voće?

Nakon sušenja, voće stavite u papirne ili plastične kese i ostavite ih otvorene 5-7 dana. Za to vreme preostala vlaga će ispariti, nakon čega se vreće mogu zatvoriti i čuvati na suvom i tamnom mestu. Suvo voće i povrće takođe se može čuvati u staklenim teglama sa hermetički zatvorenim zatvaračima.

 

Kako sušiti paprike

Za sušenje paprike potrebne su vam zdrave paprike koje nisu mesnate. Crvena paprika je najbolja za sušenje. Ostavite paprike tri dana u provetrenoj sobi, raspoređujući ih raširene da se ne dodiruju.

Zatim odaberite najzdravije paprike, bez mrlja i trulih delova. Paprike se nanižu tako što se iglom probode drška ili vežu za svaku dršku.

Osušene paprike vise s tavanice.

Između paprika na uzici mora se ostaviti dovoljno razmaka da se ne dodiruju i da bude dovoljno vazduha. Paprike se okače da vise u zatvorenom i provetrenom mestu i tako se osuše. Na suncu se vrlo dobro suše, ali uveče ih treba čuvati kako se ne bi navlažile.

Za kuvanje, suve paprike treba isprati hladnom vodom, a zatim ih namočiti u toploj vodi da nabubre i ukloniti seme.