Tikvice

Četvrtak 15 avgust

Tikvice

 

Tikvice spuštaju krvni pritisak i doprinose prevenciji od infarkta. Bogate su folnom kiselinom /B9/ i gvožđem.

Tikvice su, kao i šargarepa, jako korisne za oči.Enzimi lutein i zeaksantin štite mrežnjaču i poboljšavaju vid.

Tikvice nisu kalorične. 100 g tikica ima jedva 15 kalorija. U tikvicama ima mnogo vlakana, zato brzo zasite.

Tikvice dolaze iz Amerike. Preneo ih je u Evropu Kristofer Kolumbo i postaju popularne u Italiji i Španiji.

Tikvica je plod biljke i razvija se iz lepog cveta.Između ostalog i sam cvet može da se jede. Na francuskom ga zovu “fler de kuržet”. Cvet je jako krt – a tikvica cveta samo jedan dan, između 5 i 11 sati ujutro. Zato je treba brati rano i jako brzo.

Tikvica je posebna biljka, ona ima muške i ženske cvetove. Ženski cvet ima tučak, a muški nema. Tikvica se rađa od oprašenog ženskog cveta. Ponekad pčele ne idu da oprašuju tikvice, jer su izabrale neke druge biljke ili drveće. Tada proizvođač tikvica treba sam da oprašuje biljke.

Da bi se koristili plodovi tikvice,a i cvetovi, treba da se beru samo muški cvetovi. Ali ako otkinete sitan plod sa cvetom, kada opadne cvet, plod više neće porasti. Proizvođač rešava da li da bere tikvice dok su male ili veće.

Postoje žute i zelene tikvice, okrugle i duguljaste. Zelene tikvice su izdržljivije i gaje se na otvorenom, a žute se gaje u staklenicima. Žute tikvice imaju malo slađi ukus i mekše su.

Tikvice se koriste u jako puno recepata, zato što ukus tikvice ne remeti ostale sastojke. Nema veze da li je kombinujete sa ribom ili mesom, ili u okviru vegetarijanskog recepta, tikvice se prilagođavaju.