Andrea van Lishaut

Andrea van Lishaut

Bio

Andrea van Lishaut (1977), rođena u Den Helderu, odrasla je u porodici u kojoj je kuvanje imalo važnu ulogu. Njena majka je smatrala da je važno da deca nauče da kuvaju, tako da je još kao mala Andrea jednom nedeljno kuvala za celu porodicu. Karijera u ugostiteljskoj industriji bila je logičan sljedeći korak. "Jasno se sećam da sam bila devojčica kada sam prvi put probala pasulj koji sam sama skuvala... Bilo je strašno!"

Nakon treninga u srednjoj školi Andrea je radila u raznim restoranima i hotelima u Amsterdamu. Ispostavilo se da je ona, pored toga što je dobar kuvar, vrlo uspešna i u prezentovanju. Danas vodi različite radionice i prezentacije vezane za kulinarske teme u celoj zemlji. Lako je navikla da kuva pred velikom publikom, ali uloga televizijskog kuvara je još uvek nova i uzbudljiva za nju.

Dopada joj se njena dvostruka uloga kuvara i voditelja. Međutim, više od svega voli da kuva kod kuće za svoje prijatelje dok uživaju uz čašu dobrog vina i prijatnog razgovora. Voli da proba nove stvari, koristi neuobičajene sastojke i iznenadi svoje goste neočekivanim jelima. Kada se kuva s poverenjem i ljubavlju, svako jelo uvek uspe, kaže ona.

Prema njenom mišljenju najkvalitetnije proizvode nije uvek moguće naći u supermarketima i na lokalnim pijacama. Ona insistira na tome da kuvanje treba da bude što jednostavnije i uvek sa sezonskim proizvodima. Voli da pije bordo, a među svoja omiljena jela ubraja kozice. "Moji prijatelji mi se često smeju, jer u restoranu gotovo uvek izaberem škampe."