David Skoko

Bio

Bio


David Skoko rođen je 10. januara 1976. u Puli kao srednje dete i jedini sin u porodici Skoko, porodica koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu je završio u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu porodičnu tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David nameravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. Majka Alda, koja je izvrsna kuvarica tradicionalnih ribarskih jela, uvek je imala poslednju reč u kuhinji. S obzirom da je reč o porodici koja se već četiri generacije oslanja na ribarstvo za svoj dohodak, njihova kuhinja uglavnom se temelji na porodičnim receptima i dugoj tradiciji pripreme ribe koju su sami ulovili. Ponuda „Bateline“ i dalje znatno razlikuje od ponude većine drugih lokalnih restorana, čiji jelovnici se organiziraju prema preferencama kuvara ili gostiju. Osnovna ideja je gostu predstaviti sve što ribarska mreža izvuče iz mora, od prvorazredne ribe do sitne plave ribe, sušene riblje ikre (butarge), jestive riblje iznutrice, koštane srži velikih predatora i sitnih račića koji more održavaju čistim. Porodica Skoko smatra da bi za održivo ribarstvo i održanje ekološkog sistema trebalo ceniti potpuni ulov, nezavisno od toga šta je ulovljeno, pod uslovom da za određenu vrstu na snazi nije zabrana izlova. Nepristojno i nepošteno je prema radu ribara da se konzumiraju samo određene vrste koje odgovaraju određenim kriterijumima (i koje se tada dovode na ivicu izumiranja) pri čemu se ignoriše bogatstvo morskog života koji nas okružuje i koji je nutricionistički povoljniji i ekološki prihvatljiviji za konzumaciju... Jela, kao što je pašteta od jetre morskog psa i tripice od grdobine stvoreni su pod uticajem ujaka, stričeva i starih ribara koji su ih morali jesti kako bi dokazali svoju muškost ili samo kako bi dokazali da su dostigli viši nivo potrošnje ribe.

David Skoko se od 2010. redovno pojavljuje na televiziji kao stručni kuvar, učestvuje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro časopisima. Kao gost/kuvar pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio kuvar/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova supa", a od 2015. do 2016. učestvovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“. Uz saradnje s hrvatskim tv kućama, David je sarađivao i snimao na stranim tv kućama(ARTE TV, RAI, FOODNETWORK, TRAVEL CHANNEL), a posebno se ističu saradnje s proslavljenim svetskim kuvarima/voditeljima: Adam Richman: „Trip of a lifetime“; Anthony Bourdain: „No reservations“; Henry Cole: „World's greatest motorcycle rides“; Donal Skehan: „Croatia's hidden food scene“

Kao stručni saradnik Ministarstva turizma RH sudelovao je od 2015. do 2016 na projektu „Hrvatska 365 gastro“. Prošle godine je u saradnji s udruženjem Roda u ženskom zatvoru u Požegi održavao kuvarske radionice s temom dečje prehrane. Od 2015. sarađuje s gastro magazinom „StoryGourmet“ kao novinar i stručni suradnik. Svoju biografiju izvrsnog kuvara upotpunio je i saradnjom u kreiranju dva kuvara i to: „Hrvatska kuvarica“ izdanje 2018. i „Papa Quilometros Europa“ kreatora Ljubomira Stanišića. U petom izdanju manifestacije „Terra Madre Balkans“ koja okuplja prehrambene zajednice jugoistočne Europe, a 2018. se održala u Briselu, David Skoko je predstavljao Hrvatsku. Dugotrajna saradnja veže ga i za turističke zajednice Medulina, Pule, Istre i Hrvatske u promociji eno-gastro turizma, lokalnih namirnica i ribe (posebno zapostavljenih vrsta) kroz mnoge publikacije i tv/radio emisije. Uz mnogobrojne uspjehe u karijeri treba dodati i malu crticu iz privatnog života – David Skoko je u sretnom braku sa suprugom Anom, a ponosni su roditelji sina Antona i ćerke Franke.

Druge velike strasti u životu su mu motocikli i tetovaže.