Heston Blumental

Heston Blumental

Heston Blumental je rođen 27. maja 1966. u Padingtonu kod Londona i detinjstvo je proveo u Haj Vajkombu. Potiče iz porodice Letonskog porekla. Njegovo interesovanje za kulinarstvo otpočelo je prilikom porodične posete Provansi tokom koje je posetio i restoran L'Oustau de Baumanière koji je nosilac Mišelinove zvezdice.

Ono što ga je inspirisalo nije bio samo kvalitet hrane, već utisak svih čula zvuci fontane i cvrčaka, miris lavande, prizor konobara koji seku jagnjetinu na stolu… tada je odlučio da mora da postane dep tog sveta. Heston je danas jedan od najpoznatijih britanskih kuvara i vlasnik nekoliko restorana. Veliki je zagovornik toga da je potrebno poznavati naučnu osnovu kuvanja i smatra se pionirom „milti-senzornog“ kuvanja, uparivanja hrane i inkapsuliranja ukusa. Svoje ideje je razvio i predstavio u nekoliko knjiga, dve dugotrajne novinske kolumne, kao i u nekoliko TV serija.

Blumental poseduje restoran „Fat Duck“ u Braju (Berkšir) koji je jedan od četiri restorana u Britaniji koji ima tri Mišelinove zvezdice, i koji je proglašen prvim od 50 najboljih restorana na svetu 2006. godine. Takođe poseduje restorat „Dinner“ u Londonu, koji ima dve Mišelinove zvezdice, i dva paba u Braju.