Nadia i Merijn

Nadia i Merijn

Nadia Zerouali (1975) i Merijn Tol (1972) su poznati duo u kulinarskom svetu. Pored činjenice da su zasluženo stekle svoju reputaciju, one su veoma poznate i po svojim kuvarima o arapskom uticaju na mediteransku kuhinju. Ove dame su dosta putovale, učeći o kulinarskim tradicijama raznih zemalja od lokalnog stanovništva, da bi, po povratku kući, stečeno znanje pretvorile u nove recepte.

Nadia je rođena u Vistervijku, na istoku Holandije, u skladnoj marokanskoj porodici gde su dve najvažnije stvari bile dobra hrana i dobro obrazovanje. Vrlo rano je shvatila da želi kulinarsku karijeru.

Merijnina ljubav prema hrani takođe vuče korene iz netipične holandske porodice koja je sama uzgajala svoje povrće i začinsko bilje. Tokom studiranja u Amsterdamu razvila je sopstveni kulinarski stil. Različiti kulturni uticaji Amserdama bili su prava inspiracija za nju. U marokanskim i turskim radnjama pronalazila je nove sastojke. Ubrzo je postala ovisnik o kuvanju i hrani.

Zajedno predstavljaju njihovu verziju arapske kuhinje. Za ove dve dame obedovanje je suština. Ono spaja ljude, kako funkcionalno, tako i emocionalno, kulturno i društveno. Put ka nečijem srcu ide preko stomaka... Bez obzira kom narodu pripadate, jezik hrane je univerzalan.