Pati Jinič

Pati Jinič

Patricia Jinič nagrađivani ekspert za meksičku kuhinju, TV zvezda, autor i predavač. Najpoznatija je po njenoj televizijskoj seriji Patina meksička jela koja je osvojila nagradu Džejms Bird i bila nominovana za Emi nagradu.

Objavila je dva kuvara, „Patina meksička jela“ i „Meksiko danas“.

Jinič je član stalne postave kuvara u Institutu meksičke kulture u Vašingtonu, gde je vodila svoj kulinarski program od 2007. pod nazivom „Meksička trpeza“. Gostovala je u mnogobrojnim TV emisijama, dok su njeni članci o hrani objavljivani u Vašington Postu, a 2014. godine, na obeležavanju meksičkog praznika „5. maj“, spremala je tradicionalna jela u Beloj kući za predsednika Baraka Obamu.

Hrana je oduvek bila važan deo života Patine porodice dok je odrastala. Njene tri starije sestre su rano krenule da grade karijeru u kulinarstvu, međutim, Pati je sanjala o akademskoj karijeri. Završila je osnovne studije iz političkih nauka i master studije iz latinoameričkih nauka. Pati je radila kao politički analitičar za organizaciju Inter-američki dijalog u Vašingtonu pre nego što je promenila karijeru.

Iz nostalgije prema svom rodnom Meksiko Sitiju, Pati je započela istraživanje i spremanje meksičkih jela. Nedugo zatim je počela da podučava prijatelje i komšije meksičkoj kuhinji i upisala je studije na L'Academie de Cuisine u Merilendu.

Susret sa izvršnim direktorom Instituta meksičke kulture je odveo na Institut gde je pokrenula program „Meksička trpeza“, seriju od 5 kulinarskih demonstracija uz degustaciju i taj program vodi i danas. Časovi kombinuju Patine kulinarske veštine s njenim znanjem istorije i regiona Meksika. Svaki čas obuhvata jednu temu - na primer, jela meksičke revolucije ili manastirsku hranu kolonialnog Meksika.

Patina harizma i njen intelekt privukli su pažnju televizijskih producenata nakon čega je usledila produkcija njene serije „Patina meksička jela“ koja je prvi put emitovana 2011.

 • Karnite sa smeđim šećeromRecepti
  Karnite sa smeđim šećerom

  Zagrejati mast u velikom holandskom saču na srednje visokoj temperaturi. Začiniti meso sa 2 kašičice soli i crnog bibera. Kada se mast otopi, dodati meso i zapeći ga sa svih strana, uz mešanje,10 do 1...

 • Testenina sa ćorizom i ljutkastim školjkamaRecepti
  Testenina sa ćorizom i ljutkastim školjkama

  Oprati školjke pod hladnom vodom, pazeći da ostanu zatvorene i da se ne slome. Baciti sve koje nisu zatvorene. Dobro ocediti. Zagrejati 2 supene kašike maslinovog ulja u velikoj šerpi ili posudi za m...

 • Torta tri lećeRecepti
  Torta tri leće

  Zagrejati rernu na 180°C sa rešetkom u sredini. Namazati pleh veličine 22x33cm puterom i dno obložiti papirom za pečenje. Torta: Mikserom sa lopaticama umutiti belance srednje visokom brzinom, oko 4...

 • Citrusna piletina sa šargarepom i mladim krompiromRecepti
  Citrusna piletina sa šargarepom i mladim krompirom

  Paradajz roma peći na žaru ili zacrniti dok ne zagori skroz i ne bude mekan i sočan. Na žaru će trebati 9 do 10 minuta, uz jedno okretanje. Kada se ohladi dovoljno da se koristi, naseckati i staviti u...