Štrudla sa rikotom i "n’duja" kobasicom

04:57

Sinopsis

U 3. sezoni Silvija istražuje italijansku strast prema domaćim sastojcima, i prema porodičnim, kulinarskim ritualima koji mnogi stanovnici italijanskog porekla i dalje koriste. Zatim se znanje o važnosti hrane, prenosi na sledeću generaciju.

Klipovi

Epizode

 • 1

  Dan za pasatu

  +

  Za Italijane, paradajz predstavlja nacionalno blago. Jednom godišnje, strastvene italijanske porodice iz svih krajeva Australije okupljaju se kako bi zajedno napravili "la passata", koja čini osnovu za sve italijanske prelive od paradajza.

 • 2

  Feragosto

  +

  Feragosto je letnja gozba koju Italijani slave na vrhuncu leta već 2000 godina, tokom koje se cela porodica okuplja za stolom. Silvija ugošćava svoje italijanske prijatelje pripremajući morske plodove, napolitanski ragu i domaći "affogato".

 • 3

  Nema bacanja

  +

  Italijanski kuvari od ranog doba uče da je snalažljivost u kuhinji jako važna. Tehnika kojom se može udahnuti novi život u ostatke hrane je jedna od najvažnijih stvari koju je Silviju naučila njena majka.

 • 4

  Dan za pravljenje salame

  +

  Jednom godišnje Silvijin prijatelj Majkl okuplja svoju porodicu na najvažnijem porodičnom kulinarskom ritualu, danu salame. Silvija im priskače u pomoć da bi naučila kako se prave domaće italijanske salame i kobasice. Zatim pripremaju testeninu.

 • 5

  Nedeljni ručak

  +

  Nedeljni ručak je važan porodični kulinarski ritual u Italiji. Poštovan je širom države i kada su pozvani i prijatelji, nastaje pravi utisak pripadnosti. Silvijina porodica je u Italiji, i ona voli da provodi nedelju sa prijateljima iz Australije.

 • 6

  Iz ljubavi prema jajima

  +

  U Italiji, jaje je neraskidivo povezano sa testeninom i pecivima. U ovoj epizodi, Silvija priprema tri različita jela koja su nastala zbog italijanske ljubavi prema jajima. Naravno, Silvija otkriva i recept za svetski poznate špagete karbonara.

 • 7

  Zbogom, glutenu!

  +

  Kada je u pitanju italijanska hrana, ugljeni hidrati caruju. Pica i testenina, deluje nemoguće uživati u italijanskoj kuhinji ako ste netolerantni na gluten. Međutim, u ovoj epizodi Silvija otkriva tri tehnike kuvanja, bezglutenskih jela.

 • 8

  Planiranje obroka

  +

  Italijani smatraju da ako je špajz pun nikad neće biti gladni niti će morati da naručuju dostavu hrane. U ovoj epizodi, Silvija pomaže prijatelju Klaudiju da pripremi 2 ukusne i zdrave salate od testa. Zatim priprema ukusan pileći "kaćatore".

 • 9

  Karakteristična jela

  +

  Italijanski kuvari uvek imaju jedno jelo kojeg njihove porodice ne mogu da se zasite i u ovoj epizodi Silvijina prijateljica Silvanija, otkriva recept za Aranćini, koji se prenosi, u njenoj porodici, s kolena na koleno.

 • 10

  Italija, od severa prema jugu

  +

  Ako iznajmljivanje crvene vespe i vožnja od severa do juga Italije ne zvuči primamljivo, Silvija ima tri recepta koji mogu gledaoce da odvedu na takvo putovanje. Prvo na redu je štrudla punjena tikvicama a zatim pesto lingvine na đenovski način.

Recepti