KORISTIMO SOPSTVENE KAO I KOLAČIĆE TREĆIH LICA KAKO BISMO UNAPREDILI SVOJE USLUGE, PERSONIZOVALI MARKETINŠKE PORUKE ZA VAS, KAO I ZAPAMTILI VAŠE PREFERENCE U VEZI SAJTA. UKOLIKO NASTAVITE DA KORISTITE SAJT PRIHVATATE KORIŠĆENJE KOLAČIĆA NA NAŠEM SAJTU. ZA VIŠE INFORMACIJA (NPR. O TOME KAKO DA ISKLJUČITE KOLAČIĆE) POSETITE NAŠU POLITIKU O KOLAČIĆIMA.

OK
advertisement

Paradajz

Paradajz sadrži antioksidant likopen. Likopen je antioksidant koji ima pročišćavajući efekat, zato što se bori protiv slobodnih radikala u organizmu. On čini da je paradajz prirodna zaštita od sunca. Štiti kožu da ne izgori i podmlađuje je. Likopen olakšava simptome astme i jako je koristan za oči i arterije. Osim toga poboljšava mušku plodnost i štiti od raka i srčanih obolenja.

Stabljika jedne biljke može da dostigne 8 metara. Vrh same biljke treba da bude na suncu. Paradajz se hrani suncem. Plod takođe treba da bude na suncu da bi dobio boju.

Nekada je paradajz bio žut, mešanjem različitih vrsta je postao crven.
Najverovatnije su Inke poboljšale paradajz.

U Holandiji se gaje različite vrste paradajza – San Marsano, mini San Marsano, Ukusni Tom, Roma, tamnozeleni paradajz Komato, žuti paradajz, čeri paradajz.

Nikada nemojte stavljati paradajz u frižider! Držite paradajz u specijalnoj činiji za povrće da biste mu sačuvali slatkoću.


Paradajz