KORISTIMO SOPSTVENE KAO I KOLAČIĆE TREĆIH LICA KAKO BISMO UNAPREDILI SVOJE USLUGE, PERSONIZOVALI MARKETINŠKE PORUKE ZA VAS, KAO I ZAPAMTILI VAŠE PREFERENCE U VEZI SAJTA. UKOLIKO NASTAVITE DA KORISTITE SAJT PRIHVATATE KORIŠĆENJE KOLAČIĆA NA NAŠEM SAJTU. ZA VIŠE INFORMACIJA (NPR. O TOME KAKO DA ISKLJUČITE KOLAČIĆE) POSETITE NAŠU POLITIKU O KOLAČIĆIMA.

OK
advertisement
Prikaži naprednu pretraguSakrij naprednu pretragu

Cela riba pečena u soli

Ocena 0/5
Italijani s juga često spremaju ribu celu, a naročito je peku u soli. Osnovni princip je da se cela riba obloži solju pre pečenja, bilo da je to ceo lubin, romb ili tuna (kao na slici) ili manja riba poput sardine. Bilo koja cela riba može da se peče u soli, ali prvo treba da se očisti.

Osnovni način za pravljenje slane korice je da se u so doda voda (uvek koristite morsku so) i da se njome obloži riba. Kod male deverike, cipala ili sardine, so može da bude debela 1cm, ali ako spremate lubina od 3 kg, morate da napravite sloj debeo 3 cm. Poboljšao sam svoj stari način pripreme tako što sam dodao jaje da bi korica bila tvrđa. Takođe dodajem semenke komorača, limunovu i pomorandžinu koru da bih dobio divan, suptilan ukus. Možda vam zvuči kao torokanje, ali u stvari je veoma lako.

Zagrejati rernu na 200C/425F/gasnu na 7. Nakon što ste očistili ribu, unutrašnjost napunite mešavinom finog začinskog bilja kao što su bosiljak, peršun, zeljasti vrhovi komorača i kriškama limuna. Pomešajte so s mesnatim delom pomorandže i limuna, jajetom i semenkama komorača. Sipati malo vode i gnječiti smesu dok ne bude izgledala kao mokar pesak. Posuti otprilike 1 cm soli na pleh za pečenje, napraviti malo udubljenje za svaku ribu. Natrljati kožu uljem i staviti je preko soli. Sipati ostatak soli preko i utapkati je. Ne morate da pokrivate glavu i rep.

Ribu peći u prethodno zagrejanoj rerni 20 do 40 minuta. Vreme pečenja zavisi od debljine soli, rerne, vrste i veličine ribe i njene temperature pre stavljanja u rernu. Teško je potpuno precizno odrediti, pa je najbolje da viljuškom probodete najdeblji deo ribe, držite je tako 10 sekundi, a zatim je brzo izvučete i prislonite krak na svoju usnu. Ako je krak topao, riba je pečena, a ako nije, treba da se peče još malo. Ako i dalje niste sigurni, odstranite malo soli i proverite da li se meso odvaja od kostiju. Ako se ne odvaja, vratite je u rernu. Servirajte je tako što ćete pred gostima otvoriti so. (Zgodno je pri ruci imati još jednu činiju za odlaganje soli.)
Za decu:
ne
Za vegetarijance:
ne
Kuvar: Džejmi Oliver