Čokoladni kroasan

                  

Sastojci

  • 250 g brašna 140 ml vode 15 g kvasaca u prahu 10 g šećera 1 prstohvat soli 125 g maslaca 50 g čokolade otporne na visoke temperatureDodatno plastična folija papir za pečenje brašno za posipanje kuhinjska krpa

Priprema

  • U brašnu napravite rupu, u nju sipajte malo vode i rastopite kvasac. Dodajte šećer. Po brašnu pospite soli. Sačuvajte 50 grama maslaca za kasnije. Smesi dodajte preostalu količinu maslaca. Malo-pomalo umešajte brašno u smesu maslaca i kvasca, pa mesite sve zajedno dok ne dobijete elastičnu smesu. Pospite malo brašna po radnoj ploči, pa na njoj izvaljajte testo debljine oko 1 cm. Prekrijte testo plastičnom folijom i stavite da se odmori oko 40 minuta u frižideru.
  • Izvadite testo iz frižidera i pospite brašnom. Utrljajte preostali maslac u dve trećine površine testa. Neka krajevi ostanu nezamašćeni. Preklopite testo s obe strane, počnite s nezamašćenim delom. Ponovo umesite testo debljine 2,5cm i još jednom preklopite testo s obe strane. Umotajte testo u papir za pečenje i stavite u frižider na oko 40 minuta. Postupak ponovite još dva puta i na kraju umesite testo debljine 1,5cm.
  • Umesite testo debljine oko 5 milimetara i isecite na kvadrate. Stavite čokoladu za pečenje na kraj komada testa. Motajte testo s obe strane prema sredini. Pokrijte vaš pain au chocolat kuhinjskom krpom ili zamašćenom plastičnom folijom i ostavite da se diže oko sat i po. Zagrejte rernu na 230 stepeni celzijusa i pecite pecivo oko 25 minuta dok ne postane zlatnobraon i hrskavo.

Slični recepti

Pogledaj sve