Sastojci

  • 300g kvalitetne bele čokolade 
  • sladoled od vanile, za serviranje 
  • 12 malih balona

Priprema

  • Otopiti čokoladu ili je delimično otopiti ako sadrži kakao-puter. Da bi se čokolada delimično otopila, staviti čokoladu u plastičnu činiju i zagrejati činiju u mikrotalasnoj, u turama po 30 sekundi, dok se ne dobije 50% tečne i 50% čvrste čokolade. Dobro promešati bez dodatnog zagrevanja, dok se sva čokolada ne otopi. Ako ostanu delovi čokolade koji se nisu otopili, smesa se može blago zagrevati fenom za kosu, uz mešanje. 
  • Naduvati 12 balona tako da budu približno iste veličine. Napraviti štrik na koji će se okačiti umočeni baloni, i vezati komad kanapa koji je dovoljno visok da bi baloni s njega visili. Ispod kanapa staviti list papira za pečenje, koji će pokupiti višak otopljene čokolade, koja se bude slivala. Umočiti jednu stranu svakog balona u otopljenu čokoladu. Pričvrstiti čvor balona na komad kanapa pomoću štipaljke za odeću ili štipaljke za papir. Ostaviti balon da stvori trag curenja, dok visi. Ostaviti balone da vise na sobnoj temperaturi 10 minuta. Skinuti balone i staviti u frižider na 2 minuta, zatim pažljivo probušiti svaki balon i izvaditi čokoladu. 
  • Zagrejati otopljenu čokoladu fenom za kosu, uz mešanje. Prebaciti pripremljenu belu čokoladu u kesicu na cibzar, i odseći jedan ćošak. Iscediti kap čokolade na komad papira za pečenje, i staviti jednu od čokoladnih šoljica preko. Ovako će se zalepiti za papir i služiti kao osnova za labuda. Ostaviti da se slegne 5 do 10 minuta, na sobnoj temperaturi. Iscrtati ili odštampati pet silueta labudovog vrata, dužine 8 do 10 cm (napraviti jedan više, za svaki slučaj). Staviti siluete ispod lista papira za pečenje. Prateći šablon, iscediti 5 vratova na papir za pečenje. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se slegne, najmanje 10 minuta. 
  • Iscediti kap čokolade na kružni deo druge dve čokoladne šoljice, i zalepiti ih na osnovu. Držati oblik s dve čaše, dok se čokolada ne slegne. Ovako će se stvoriti telo labuda. Iscediti kap čokolade na vrat labuda, i spojiti s telom. Ostaviti da se slegne i servira s omiljenim sladoledom! 
  • Beleška: Čokoladni labudovi se mogu napraviti nekoliko nedelja unapred, dok god se čuvaju na hladnom u hermetičkoj činiji. Ostaće višak čokolade koji se može umotati u komad papira za pečenje. Ova čokolada se može upotrebiti za neki drugi dezert.

Slični recepti

Pogledaj sve