Čokoladni mus

                

Sastojci

  • 200 g tamne čokolade 150 g maslaca 3 kašike jake kafe 0.2 kašičice soli 4 žumanceta 1 dl šećera 2 kašike ruma ili koantroa 2 dl slatke pavlake 1 prstohvat soliZa dekoraciju

Priprema

  • Izmeriti čokoladu, maslac i kafu u posudu i staviti iznad lonca kipuće vode. Mešati dok se čokolada i maslac ne istope do kraja. Skloniti posudu iz vodene kupke, začiniti smesu prstohvatom soli i ostaviti da se ohladi.
  • Razbiti jaja i dodati žumanca u posudu okruglog dna, dodati šećer i miksirati dok smesa ne postane lagana i prozračna. Dodati malo ruma ili koantroa da bi se poboljšao ukus. Staviti posudu iznad lonca s kipućom vodom i mešati smesu u vodenoj kupki dok ne postane gusta i prozračna. Izvaditi posudu iz vodene kupke i staviti je u posudu s ledenom vodom. Nastaviti mešanje dok smesa od jaja ne postane sjajna i prozračna.
  • Dodavati čokoladnu smesu u smesu od jaja u tankom mlazu uz stalno mešanje dok se ne dobije emulzija gustine majoneza. Umutiti slatku pavlaku dok ne postane polučvrsta i polako je dodati u smesu. Staviti smesu u čaše za posluživanje i ostaviti u frižideru nekoliko sati da se slegne.
  • Posuti borovnicama i komadićima čokolade, posuti kakaom u prahu i poslužiti.

Slični recepti

Pogledaj sve