Čokoladni nugat

         

Sastojci

  • 180 g blanširanih badema 80 g pistaća 60 g kukurznog brašna 60 g šećera za glazuru 500 g kristal šećer (A) 110 g tečne glukoze 270 g vode 120 g belanaca 4 g tartar kreme 30 g kristal šećera (B) 300 g meda 1.22 kg kvalitetne crne čokolade 100 g kandiranih trešanja 40 g suvih brusnica

Priprema

  • Za ovaj recept potrebni su vam mikser i termometar. Bademe peći na 160°C 15 minuta ili dok ne dobiju svetlobraon boju. Dodati pistaće i neka sve ostane toplo. Obložiti tepsiju papirom za pečenje. Pomešati kukuruzno brašno i šećer za glazuru i poprskati malo po tepsiji (ovu smesu koristićete i kasnije u receptu).
  • Skuvati kristal šećer (A), glukozu i vodu u šerpi. Kad smesa dostigne 110°C, staviti belance i tartar krem u drugu posudu i umutiti. Dodati kristal šećer (B). U zasebnoj šerpi prokuvati med. Kad med dostigne 130°C, dodati ga u smesu sa umućenim belancima. Kad smesa sa šećerastim sirupom dostigne 170°C, dodati je u meringetu. Paziti da smesa ne udara u lopatice miksera dok je sipate. Izmešati sve na nižoj brzini miksera. Potom promeniti lopatice u dodatak za mešanje. Dok mešate, proveriti da se smesa ne zgusne previše. Sitno iseckati crnu čokoladu i dodati u nugat smesu, a zatim i tople bademe, pistaće i voće. Kad se sve sjedini, prestati sa mešanjem mikserom.
  • Izvaditi nugat smesu iz mikser posude i utisnuti je u tepsiju. Poprskati površinu smesom kukuruznog brašna i šećera za glazuru. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Kolače seći nožem na kockice i staviti ih u plastičnu ili staklenu kutiju radi čuvanja.

Slični recepti

Pogledaj sve