Sastojci

  • 600g kvalitetne bele čokolade (A)  
  • 600g kvalitetne mlečne čokolade (A)
  • jestiva crna boja 
  • 300g kvalitetne crne čokolade, grubo naseckane
  • 300g kvalitetne mlečne čokolade (B), grubo naseckane 
  • 300g kvalitetne bele čokolade (B), grubo naseckane

Priprema

  • Komadom vate, uglancati dve modle za uskršnja jaja. Otopiti ili delimično otopiti belu čokoladu, i otopiti ostatak bele čokolade u već otopljenoj čokoladi (A), zatim otopiti mlečnu čokoladu (A) i dodati malo jestive crne boje otopljenoj čokoladi. Da bi se delimično otopila čokolada, staviti čokoladu u plastičnu činiju, u mikrotalasnu, i zagrevati po 30 sekundi u nekoliko tura, dok se ne dobije 50% tečne čokolade i 50% neotopljene čokolade. Dobro promešati bez dodatnog zagrevanja, dok se sva čokolada ne otopi. Ako ima neotopljenih delova, smesa se može blago zagrevati fenom za kosu, uz mešanje. 
  • Pomešati naseckane komadiće bele, mlečne (B) i crne (B) čokolade i umešati u otopljenu čokoladu. Napuniti modle za jaja čokoladnom smesom i nožem izravnati gornju površinu i ivice modle. Istuckati modlu na radnu površinu, kako bi se izbacio višak vazduha. Okrenuti modlu naopačke, iznad činije, ili na list papira za pečenje, i izvaditi čokoladu iz modle pomoću drške. Paziti da kora ne bude pretanka. Kad sredina ispadne napolje, skinuti ostatke s ivice modle. Okrenuti modlu i proveriti da je sav sadržaj izvađen. Staviti list papira za pečenje na radnu površinu i staviti modlu na papir, s otvorom prema dole. Ostaviti da se slegne 10 minuta, na sobnoj temperaturi. Okrenuti modlu i ponovo ogrebati gornji sloj. Staviti u frižider na 15 do 20 minuta, da se skroz slegne, i da se čokolada odvoji od modle. 
  • Zagrejati tepsiju u rerni na 50° C. Uzeti polovine jaja i blago otopiti ivicu svake polovine na toplu tepsiju, zatim spojiti polovine. Kada se jaja spoje, blago otopiti dno jajeta, da bi jaje moglo stajati na ravnoj površini. Toplom vodom zagrejati krpu, koja se ne linja i izbrisati površinu jaja. Ispirati krpu posle svakog brisanja, dok se ne otkrije granitna dekoracija na jajima. Dobro isprati krpu i sipati hladnu vodu u činiju, u koju će se krpa umakati. Brisati površinu jaja dok ne postane sjajna. Jaja se mogu napraviti nekoliko nedelja unapred, i čuvati, uvijena u celofan, ili u hermetički zatvorenoj posudi.

Slični recepti

Pogledaj sve