Domaći karamel sladoled na štapiću

      

Sastojci

  • Za karamel310 g šećera 100 g vode 180 g slatke pavlake za kuvanje životinjskog poreklaZa lagani krem od vanile1 kg slatke pavlake za kuvanje životinjskog porekla 100 g šećera 8 žumanaca soli po ukusuZa glazuru375 g crne čokolade 150 g jestivog ulja

Priprema

  • Za sladoled, prvo pripremiti karamel. Zagrejati šećer i vodu u loncu. Ostaviti na ringli za kuvanje dok se šećer ne karamelizuje i ne potamni. Skloniti s vatre. Zagrejati i slatku pavlaku i postupno je dodavati u karamel uz stalno mešanje. Karamel treba da se potpuno sjedini sa pavlakom.
  • Posle toga pripremiti lagani krem od vanile. Zagrejati slatku pavlaku s polovinom šećera i ostaviti da provri. Izmešati žumanca s preostalim šećerom. Pritom polako, u tankom mlazu i uz stalno mešanje, dodavati vruću zaslađenu slatku pavlaku. Po želji posuti prstohvatom soli. Staviti smesu na ringlu za kuvanje i ostaviti da se kuva dok ne dosegne 81°C. U međuvremenu, mešati kutlačom po dnu da žumanca ne zagore. Kada temperatura smese dostigne 81°C, skloniti posudu s vatre. Pomešati karamel s laganim kremom od vanile. Smesu ostaviti na jednu noć u frižideru.
  • Smesu za sladoled podeliti u silikonske kalupe u obliku kugle. Staviti u zamrzivač preko noći da se zamrznu.
  • Zagrejati jestivo ulje za glazuru. Dodati čokoladu i kada se rastopi, pasirati dok ne dobijete ravnomernu smesu.
  • Kugle sladoleda potopiti u glazuru i posuti orašastim voćem ili kokosovim brašnom.

Slični recepti

Pogledaj sve