Govedina sa zelenim čilijem pečenim na vatri

Govedina sa zelenim čilijem pečenim na vatri

Priprema

Staviti govedinu, luk, beli luk i so u šerpu dubine 2 do 2,5 litre, ravnih ivica i uz dovoljno vode da sve prekrije. Prokuvati, smanjiti vatru i ostaviti da tečnost uvri, nepoklopljena.

U međuvremenu, na otvorenom plamenu zacrniti zelene papričice, staviti ih u posudu i prekriti da se napare i omekšaju. Kada se ohlade, skinuti zagorelu koru sa paprike (ne koristiti vodu da se ogule paprike jer će se izgubiti ukus dimljenja), prepoloviti ih, izvaditi semenke i iskidati na trake. Sačuvati za kasnije.

Zagrejati tiganj na srednjoj vatri i ispeći paradajze, okrećući ih dok ne smekšaju. Kada je paradajz mekan i blago zacrnjen, skinuti ga sa vatre.

Kada se tečnost iz govedine ukuva, proveriti mekoću mesa. Ako je potrebno dalje kuvati,dodati 1 šolju vruće vode i nastaviti kuvanje dok meso ne omekša.

Kad meso omekša, ostaviti tiganj da se isuši i pustiti mast iz govedine da blago proprži i zatamni sastojke. Povremeno promešati kako sastojci ne bi dobili previše na boji.

Nakon 5 minuta laganog prženja, dodati pečeni paradajz i blago izgnječiti. Promešati sve sastojke, da se oblože, zatim staviti trake pečene papričice odgore. Servirati sa zagrejanim tortiljama i salsom.

Za salsu, ispeći beli luk i paradajz na suvom tiganju na srednjoj vatri. Izvaditi beli luk kada je pečen, ali ne zacrnjen. Izvaditi paradajz kada omekša i kora mu postane blago zacrnjena.

Ispeći čili papričice na tiganju oko 30 sekundi ili dok ne promene boju. Izvaditi ih i ostaviti da se ohlade.

Oguliti beli luk i izgnječiti, sa malo soli i čili papričicama u avanu. Dodati paradajz i grubo izgnječiti. Posoliti po ukusu.

Servirati govedinu dok je još u šerpi, sa zagrejanim tortiljama i čili sosom, koji ćete staviti po ukusu.


Napomena:
Čitlpin je mali, ljuti čili, poznat i kao čile pekvin. Ako ga ne nađete, možete koristiti čile de arbol ili bilo koji drugi osušeni crveni čili. Molkažet je grubi avan koji se koristi u Meksiku. Ako se koristi običan avan ili blender, ostaviti salsu grubu i u komadićima, ne kao glatku smesu.

Sastojci

900g goveđeg vrata, isečenog na kocke veličine 4 cm (što prošaranije meso, to bolje)
2 čajne kašičice soli
1 luk, narezan
4 čena belog luka, grubo naseckana
voda, da se prekrije
5 paradajza
4 zelena čilija
18 brašnastih tortilja, za serviranje

Salsa sa čili papričicama: 

2 čena belog luka, sa opnom
2 paradajza
so, po ukusu
6‒10 zelenih čili papričica

Slični recepti