Kalifornijska pastrmka s jogurtom i cveklom

               

Sastojci

  • 400 g mladih krompirića veće prepoloviti morska so i sveže mleveni crni biber 4 fileta kalifornijske pastrmke sa kožom očistiti od krljušti i kostiju maslinovo ulje nekoliko grančica sveže majčine dušice 2 kašike prirodnog jogurta 1 limun 1 kašika mlevenog rena ili po ukusu 4 konzervisane cvekle iseći na četvrtine balzamiko sirće komadić maslaca 2 šake potočarke oprati i osušiti ekstradevičansko maslinovo ulje

Priprema

  • Staviti krompir u šerpu s posoljenom ključalom vodom i kuvati otprilike 15 minuta ili dok ne omekša. Staviti veliki tiganj na umerenu temperaturu. Začiniti pastrmku s obe strane prstohvatom soli i bibera. Sipati dosta maslinovog ulja u tiganj i posuti ga vrhovima majčine dušice, a zatim u njega staviti pastrmku okrenutu kožom ka dole (postupak će možda morati da se ponovi). Pritisnuti ribu nožem da bi koža postala hrskava. Pržiti 4 minuta, povremeno protresti tiganj i prevrnuti 20 sekundi pre kraja prženja – koža treba da bude pržena otprilike 90%.
  • U međuvremenu, u maloj činiji pomešati jogurt i sok od pola limuna, dodati ren i mali prstohvat soli. Proveriti da li je dovoljno ljuto. Preliti cveklu s dosta balzamika i malim prstohvatom soli.
  • Ocediti krompir i dodati mu prstohvat soli i bibera, a zatim i maslac. Izgnječiti polovinu na svakom tanjiru. Iscediti pola limuna u vruć tiganj s ribom, zatim prebaciti 2 filetana svaki tanjir. Na vrh svake porcije staviti veliku kašiku jogurta s renom, kašiku prelivene cvekle i malo potočarke, zatim poprskati s malo ekstradevičanskog maslinovog ulja i servirati.

Slični recepti

Pogledaj sve