Slične emisijeGozba na ostrvu: Piter KuruvitaGledajte: Sreda 23 septembar u 06:00 | Četvrtak 24 septembar u 06:00

Opis

Za sos, pomešati sve sastojke u posebnim posudama i ostaviti sa strane.

Staviti kokos krabu u veliku šerpu sa drugim iscetkom kokosovog mleka, čili papričicama, sokom od limete i malo soli i kuvati na visokoj vatri, dok smesa ne proključa. Poklopiti i ostaviti da se krčka 9 minuta, potom rupičastom kutlačom izvaditi krabu i ostaviti je sa strane. Dodati papagaj-ribe i kuvati ih na srednjoj vatri 12 minuta, ili koliko je potrebno da se skuva.

U međuvremenu, staviti obalske krabe u veliku šerpu kipuće vode, na visokoj vatri. Kada voda proključa, kuvati krabe 6 minuta, a zatim ih ocediti.
Peći morske puževe na roštilju iznad otvorenog plamena, oko 4 minuta.

Za serviranje, izlomiti kokos krabu na komade i slomiti im klešta. Isto ponoviti i sa manjim obalskim krabama. Servirati krabe, ribu i morske puževe na velikom tanjiru sa oba sosa kao prilogom i obarenom tapiokom. Tapioka se, po želji, može servirati i sa vodom od kuvane krabe.

Beleška: Da bi se napravio drugi iscedak kokosovog mleka, razbiti kokosov orah velikom satarom. Sačuvati vodu koja iscuri i izvaditi belo meso kokosa. Skinuti braon opnu, potom narendati meso ručnim rendeom ili ga iseckati u multipraktiku. Staviti narendano meso i kokosovu vodu u multipraktik i sve izblendirati. Sito obložiti krpom i staviti ga ispod posude. Sipati kokos, skupiti stranice krpe i istisnuti tečnosti što je više moguće. Ovo je prvi iscedak kokosovog mleka. Za drugi iscedak, ponoviti proceduru sa kokosom koji je već prošao kroz multipraktik i već je jednom isceđen. Ako kokosova voda nije dostupna, koristiti filtriranu vodu.

Sastojci

1 velika zelena kokos kraba, oko 1,5kg, očišćena
1 litar drugog iscetka kokosovog mleka (videti belešku)
6 malih zelenih čilija, krupno iseckanih
sok od 2 limete
so, po ukusu
2 papagaj-ribe, ili neka druga riba sa grebena, oko 2kg svaka, očiščene i bez krljušti
10 malih obalskih kraba, oko 100g svaka
2kg velikih morskih puževa
skuvana tapioka, za serviranje

Sos od čilija i limete
sok od 2 limete
150ml morske vode, ili posoljene vode
3 male crvene ili zelene čili papričice, fino iseckane

Sos od kokosa, čilija i limete
150ml kokosove pavlake
sok od 1 limete
3 male crvene čili papričice, fino iseckane

Slični recepti