Kremaste dagnje

            

Sastojci

  • maslinovo ulje 6 režnjeva dimljene prošarane slanine najboljeg kvaliteta iseći na 1 cm širine 1 kg dagnji ukloniti bisus i dobro ih oprati 1 čen belog luka oljuštiti i iseći na tanke listove 150 ml kvalitetnog sajdera 2 kašike crème fraiche mala veza svežeg estragona otkinuti listiće i iseckati ih ugrubo mala veza peršuna ravnog lista otkinuti listiće i iseći ih ugruboZa tost1 vekna kvalitetnog rustičnog ili ćabata hleba iseći na kriške debljine 2 cm 1 čen belog luka prepoloviti ekstradevičansko maslinovo ulje

Priprema

  • Staviti hleb na usijalu rešetku, u toster ili na vreo roštilj da se tostira.
  • U međuvremenu staviti veliku šerpu s malo maslinovog ulja na jaku vatru. Kad se ulje zagreje, ubaciti isečenu slaninu, zatim promešati i pržiti nekoliko minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i postane hrskava. Izvaditi slaninu iz šerpe, ostaviti masnoću. Proveriti dagnje, ako je neka otvorena, kucnuti je da se zatvori. Ako se ne zatvori, nije za jelo i treba je baciti. Staviti dagnje u zagrejanu šerpu s belim lukom, sajderom i dosta maslinovog ulja. Poklopiti i ostaviti da se kuva 3 do 4 minuta, ili dok se dagnje ne otvore i postanu meke, sočne i ukusne. Povremeno protresti šerpu.
  • U međuvremenu natrljati tost isečenom stranom belog luka i poprskati ga s malo ekstradevićanskog maslinovog ulja.
  • Kad se sve dagnje otvore, kuvane su. Prebaciti ih na veću tacnu, sokove ostaviti u šerpi. Ako se neka dagnja nije otvorila, treba je baciti jer nije dobra. Poređati tost po ivici tacne.
  • Umešati crème fraîche u šerpu i sačekati da provri i ostaviti da vri nekoliko minuta. Dodati veći deo začinskog bilja i malo slanine, zatim probati i začiniti biberom. Protresti šerpu, a zatim sipati sos preko dagnji. Posuti ostatkom začinskog bilja i slaninom, zatim staviti tacnu nasred stola i svi mogu da navale.

Slični recepti

Pogledaj sve