Lignje na roštilju s gvakamolom

            

Sastojci

  • 2 cele lignje od po 150 g očistiti i pripremiti morska so i sveže mleveni crni biber maslinovo ulje ekstradevičansko maslinovo ulje sok od ½ limeteZa gvakamolu2 veoma zrela avokada 2 sveže crvene ljute paprike sitno iseckati nekoliko grančica svežeg korijandera sitno iseckati 0.5 crvenog luka oljuštiti i sitno iseckati 1 paradajz iseckati sok od 2 limete

Priprema

  • Početi s pravljenjem gvakamole. Iscediti avokado iz kore u činiju, ukloniti koštice. Dodati veći deo ljute paprike i korijandera, luk, paradajz i sok od limete. Promešati kašikom, usput razbiti veće komade avokada. Proveriti da li je odnos dobar i po potrebi začiniti solju i biberom.
  • Dobro zagrejati roštiljski tiganj na jakoj vatri. Postoje dva načina za pripremu lignji – odaberite koji vam je draži ili isprobajte oba da biste osetili razliku. Za oba načina ostaviti noge sa strane. Za prvi način staviti nož u telo lignje i staviti je na dasku za sečenje, a zatim malim, oštrim nožem izrezbariti lignju linijama s razmakom od ½ cm. Nož koji je unutra sprečiće da lignju isečete do kraja, pa ćete tako dobiti „harmonika“ lignju. Ovaj način omogućava da toplota i začini prodru unutra i da lepo izgleda. Za drugi način staviti nož u telo lignje i raseći je po dužini, otvoriti i plitko izrezbariti tupim nožem praveći ukrštene linije sa razmakom od ½ cm. Tako će se lignja uviti i upiti više arome.
  • Začiniti lignju prstohvatom soli i bibera i poprskati maslinovim uljem, a zatim ostaviti da se natopi. Staviti na usijani roštiljski tiganj s izrezbarenom stranom okrenutom ka dole, pržiti 1 ili 2 minuta (postupak će možda morati da se ponavlja). Hvataljkama prevrnuti lignju kad bude mestimično zagorela. Ostaviti da se druga strana prži minut dok se ne uvije, a zatim smesta prebaciti u činiju, preliti ekstradevičanskim maslinovim uljem, sokom limete i dodati mali prstohvat soli i bibera. Noge mogu da se prže malo duže da bi bile hrskave.
  • Kašikom izvaditi gvakamolu na tacnu. Iseći noge i staviti ih u činiju s prelivenom lignjom. Iseći „harmoniku“ i izrezbarenu lignju na komade veličine zalogaja. Staviti lignju preko gvakamole i poprskati sa malo ekstradevičanskog maslinovog ulja. Posuti korijanderom i ljutom paprikom i navaliti.

Slični recepti

Pogledaj sve