Lignje sa slatkim krompirima

        

Sastojci

  • 6 slatkih krompira 8 lignji maslinovo ulje 4 grančice majčine dušice 2 lista lovorova 4 čena belog luka 1 glavica crvenog luka 1 crvena ljuta paprika 1 zelena ljuta paprika 2 stabljike mladog luka komorač so i biber

Priprema

  • Operite slatke krompire i stavite ih u lonac sa slanom vodom (može i morskom). Unutra stavite 2 lovorova lista, neoljuštene čenove belog luka i dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Krompire kuvajte oko 17 minuta.
  • Očistite lignje tako da im izvadite unutrašnju mekanu kost. Zatim im nožem odsecite glave i lagano ih pritisnite kako biste istisnuli utrobu. S glave uklonite tvrdi zub, pa možete da upotrebite i nju. Dobro operite lignje, ali nemojte predugo da ih držite u vodi. Lignje isecite na tanke trake, kao i glave.
  • Kuvane krompire isecite na kriške debljine 1 cm. Ugrejte 4 kašike maslinovog ulja u tiganju i dodajte 2 čena zgnječenog belog luka i listove majčine dušice. Čim majčina dušica počne da cvrči, u tiganju dodajte krompire. Posolite i pobiberite i okrenite krompire. I sa druge strane ih pospite posolite i pobiberite. Krompire stavite u tanjir.
  • Luk isecite na tanke polumesece, a papriku i mladi luk na kolutove. Kratko propržite polovinu povrća na masnoći od krompira zajedno s polovinom liganja, ne duže od 1,5 – 2 minuta. Izvadite i rasporedite po krompirima. Zatim na isti način propržite preostalo povrće i lignje.
  • Po lignjama i slatkom krompiru pospite komorač.

Slični recepti

Pogledaj sve