Lingvini s haringom na mediteranski način

            

Sastojci

  • 500 g suvih lingvina morska so i sveže mleveni crni biber maslinovo ulje 2 čena belog luka oljuštiti i iseći na tanke listiće 1 sveža crvena ljuta paprika iseći na tanke kolutove 1 kašika malog kapra 1 veza peršuna ravnog lista listiće otkinuti i sitno iseckati stabljike sitno iseckati 4 fileta haringe sa kožom očistiti od krljušti i kostiju iseći na trake širine 2 cm 1 šaka haringe sa kožom očistiti od krljušti i kostiju iseći na trake širine 2 cm 1 limun

Priprema

  • Staviti lingvine u šerpu s ključalom posoljenom vodom i kuvati prema uputstvu na pakovanju.
  • U međuvremenu, staviti veliki tiganj na jaku vatru i dobro ga naliti maslinovim uljem. Kad ulje bude vrelo, ubaciti beli luk, ljutu papriku, kapar i stabljike peršuna. Pržiti nekoliko minuta ili dok sve ne počne da menja boju. Dodati trake haringe u tiganj i pržiti 2 minuta. Počeće da se raspadaju, ali bez brige. Dodati paradajz i iscediti sok iz limuna.
  • Hvataljkama premestiti kuvane lingvine pravo u tiganj zajedno s malo vode u kojoj su se kuvale. Po želji dodati maslac i sve zajedno promešati u tiganju. Probati, začiniti solju i biberom, dodati veći deo peršuna i malo ekstradevičanskog maslinovog ulja. Ponovo promešati, po potrebi koristiti hvataljku, zatim prebaciti na veliku tacnu. Preko posuti ostatak peršunovog lista i staviti na sredinu stola, tako da svi odmah mogu da navale.

Slični recepti

Pogledaj sve