Sastojci

  • Za ribu4 kom očišćenog filea bele ribe (smuđ ili Coregonuslavaretus) 50 g maslaca za pečenje 5 grančica majčine dušice 4 čena belog luka mladi crni luk maslinovo ulje za prženje so i crni biberZa salatu4 zelene salate ili male salate romaine 1.5 limun sok 1 dl maslinovog ulja so i crni biber

Priprema

  • Iz fileta ribe po potrebi odstranite kosti. 20 minuta pre pečenja filete začinite solju i crnim biberom s mesnate strane. Zagrejte tiganj da bude zaista vruć. Sipajte u njega maslinovo ulje, pa dodajte filete ribe, tako da je strana s kožom okrenuta nadole. Pržite dok koža ne postane zlatnobraon. Povremeno možete da podižete filete sa strane ili nakrivite tiganj da ulje više ide ispod ribe i da bi se koža ravnomernije ispekla i bila hrskava.
  • Okrenite ribu, dodajte maslac, majčinu dušicu i beli luk i stavite tiganj sa strane okrećući ga kako bi se zapenjeni maslac ravnomerno rasporedio. Ribe još začinite solju po površini. Po želji, u maslac za pečenje možete da dodate narezani mladi crni luk i poslužite kao sos.
  • Zelenu salatu presecite uzduž, operite i dobro osušite. Zagrejte tiganj tako da bude vreo i dodajte malo maslinovog ulja, pa stavite zelenu salatu tako da presečena strana bude okrenuta nadole. Pržite dok salata ne dobije boju. Okrenite salatu i stavite tiganj sa strane. Na salatu iscedite sok od limuna i dodajte još malo maslinovog ulja. Začinite solju i crnim biberom. Servirajte odmah uz pečene riblje filete.

Slični recepti

Pogledaj sve