Pečena šunka u tamnoj melasi

Pečena šunka u tamnoj melasi

Opis

Zagrejte rernu na 250°C i sačekajte da šunka bude sobne temperature.

Postavite veliki pleh aluminijumskom folijom i na foliju stavite rešetku. Iscepajte veliko parče folije (dovoljno veliko da možete da uvijete šunku) i stavite ga na rešetku koju ste stavili u pleh.

Iscepajte još jedno parče folije i stavite ga preko prvog sloja folije, ali je okrenite drugačije, tako da dobijete četiri ćoška folije u koju ćete umotati šunku.

Stavite šunku na foliju i preko sipajte melasu, pravo na kožu, puštajući da curi sa obe strane. Nema potrebe da detaljno premazujete celu šunku, jer čim uđe u vrelu rernu, lepo će obložiti celu šunku.

Sada podignite strane i krajeve prvog sloja folije i spojite ih na vrhu, ostavljajući prostora oko šunke, a onda zatvorite krajeve. Zatim uzmite drugi sloj folije i ponovite proces: pokušavate da napravite dobar omotač oko šunke, zato se pobrinite da nema otvora. Na kraju, iscepajte još jedno parče folije i stavite preko svega, da bude dobro zatvoreno.

Pažljivo stavite u rernu i ostavite da se peče 30 minuta, a onda smanjite temperaturu na 100°C i ostavite da se peče od 12 sati do 24 sata.

Sutradan, izvadite šunku iz rerne i otvorite omotač od folije. Biće tečnosti koju možete da sačuvate da kasnije prelijete isečeno meso. Pažljivo prebacite šunku na dasku, isecite i uklonite konac kojim je obmotana i oljuštite kožu tako da na šunki ostane fin sloj masti.

Pojačajte temperaturu rerne na 200°C. Oštrim nožem zarežite sloj masti tako da dobijete oblike romba, prvo zarezujući linije razmaka oko 2cm u jednom, a zatim u drugom pravcu.

U sredinu svakog romba zabodite po jedan karanfilić, a onda pomešajte tamnu melasu, šećer i „dižon” senf u činiji i premažite preko masnog sloja na šunki. Malo će curiti sa strane, ali vi ga ponovo kašikom vratite na šunku pre nego što je ubacite u rernu na još 20 minuta da glazura zablista i zacvrči. Izvadite šunku iz rerne i prebacite je na dasku. Sačekajte da se prohladi 10-20 minuta pre nego što je isečete na tanke parčiće.

Sastojci

  • 3.5 kg usoljenog svinjskog buta
  • sa kožom
  • 150 g tamne melase

Za glazuru

  • 1 kašika celih karanfilića
  • 0.25 šolje tamne melase
  • 0.25 šolje demerara šećera (od šećerne trske)
  • 1 kašika „dižon” senfa

Slični recepti