Opis

Zagrejte rernu na 250⁰C.

Pripremite pile i obavezno ostavite kožicu preko grudi.

U avanu sameljite beli luk, đumbir, čili i karanfiliće dok se ne dobije glatka pasta. Utrljajte pastu preko celog pileta i spolja i iznutra.

Pomešajte slatki soja sos i čili sos i zatim i time premažite pile.

Napunite pile spanaćem a zatim iscedite limetu preko kožice pileta i dobro začinite.

Za umotavanje pileta, omekšajte lišće banane provlačeći ih kroz plamen oko 30 sekundi dok ne postane nauljeno. Postavite 2 lista banane na ravnu podlogu u obliku zvezde i malo nauljite.

Postavite pile na lišće grudima ka dole i umotajte pile tako da bude podjednako pokriveno. Ako je potrebno iskoristite još lišća. Dobro vežite mesarskim koncem i ostavite sa strane.

Da biste napravili oblogu od peska pomešajte sve sastojke u velikoj činiji dok ne dobijete žitku masu.

Postavite ponovo dva lista na ravnu površinu u obliku zvezde i na njih stavite polovinu vaše smese s peskom. Na to postavite pile grudima ka gore i ostatak smese sipajte s gornje strane. Pobrinite se da je ceo paket s piletom ravnomerno prekriven peskom i zatim ga umotajte u lišće kao prilikom prvog umotavanja i dobro ga vežite mesarskim koncem.

Postavite paket na pleh iz rerne i pecite sat ipo.

Počnite s pripremom salate od krastavca pola sata pre nego što je pile gotovo. Ljuštite krastavac u dugim trakama u činiju dok ne stignete do sredine krastavca. U avanu sameljite beli luk i veliki prstohvat soli dok se ne pretvore u pastu. Dodajte pastu krastavcu, izmešajte da se sjedine i ostavite sa strane 30 minuta. Dodajte ostale sastojke i izmešajte da se sjedine.

Kada je pile gotovo, uklonite lišće banane. Trebalo bi da se pesak pretvorio u čvrst kamen. Izvadite iz rerne i ostavite 5 minuta sa strane.

Za serviranje, iznesite „kamen“ na sto i razbijte ga čekićem, ili razbite kamen u kuhinji i odmotajte sloj lišća. Servirajte piletinu sa sokovima i salatom od krastavca

Sastojci

1 pile, oko 1.6kg
2 čena belog luka
2cm rendanog đumbira
6 malih crvenih ili zelenih činija
6 karanfilića
2 kašike soja sosa
1 kašika čili sosa
So i biber prema ukusu
1 veza spanaća, iskidan
Sok od jedne limete
4-5 velikih celih listova banane
Maslinovo ulje za podmazivanje

 

Peščani kalup
2kg peska
1kg fine soli
12 belanaca

 

Mamina salata od krastavca
1 krastavac
2 čena belog luka
So i biber prema ukusu
Četvrtina luka, fino naseckanog
1 kašika kristal šećera
60ml sirća od slada

Slični recepti