Pitivje

Pitivje

Opis

Na radnoj površini posutoj sa malo braša razviti lisnato testo u obliku pravougaonika veličine otprilike 146x23cm i debljine 0,3cm. Koristeći pleh za tortu prečnika 23cm kao meru, iseći dva kruga prečnika 23 centimetara veoma oštrim nožem ili okruglim nožem za picu. Pomoću okruglog kalupa za sečenje biskvita prečnika 2,5cm ili velike okrugle tube za istiskivanje testa iseći otvor za paru u sredini gornjeg kruga od testa. Staviti krugove na pleh za pečenje i staviti u zamrzivač da odstoje dok ne postanu prilično čvrsti, ali ipak gipki, otprilike 20 minuta.

U maloj posudi umutiti žumance i pavlaku za premazivanje.

Zagrejati rernu na 190°C.

Izvaditi testo iz zamrzivača. Staviti smrznuti okrugli franžipan na sredinu donjeg kruga od testa. Premazati ivicu žumancetom, paziti da premaz ne iscuri sa strane jer će to sprečiti da testo naraste tokom pečenja. Odozgo staviti drugi krug i prstima pritisnuti da bi se testo zatvorilo. Malim oštrim nožem zaseći površinu svakog pitivjea ukrasnim kružnim i rešetkastim šarama. Malim oštrim nožem zaseći linije duž ivice sa razmakom od 0,6cm, tako da ivica bude malo uzdignuta. Prebaciti pitivje na pleh za pečenje dobro naprskanim vodom i staviti u zamrzivač da odstoji najmanje jedan sat.

Izvaditi pitivje iz zamrzivača. Premazati površinu žumancetom, paziti da ne iscuri preko ivice testa. Peći dok testo ne naraste i poprimi zlatnosmeđu boju, otprilike 45-50 minuta.

Prebaciti pitivje na žičano postolje i ostaviti da se hladi najmanje 20 minuta pre serviranja.

Sastojci

  • 450 g lisnatog testa
  • 1 franžipan
  • 1 žumance
  • 1 kašika punomasne slatke pavlake

Slični recepti