Prevrnuti kolači od nektarina, šljiva i kajsija

      

Sastojci

 • Za Martinu smesu za „poboljšanje ukusa voća“220 g neslanog maslaca na sobnoj temperaturi 3 kašike javorovog sirupa 1 kašičica tamnog ruma 2 šolje svetlosmeđeg šećera 0.5 kašičice ekstrakta vanile 0.5 kašičice krupne soli1100 g nektarina šljiva ili kajsijaZa kolač220 g neslanog maslaca na sobnoj temperaturi i još malo za kalupe 1.5 šolja običnog brašna i još malo za kalupe 1.5 šolja brašna za kolače (bez kvasca) 1 kašika praška za pecivo 1 kašičica soli 1.75 šolje šećera i još malo za posipanje voća 4 velika jajeta 2 kašičice čistog ekstrakta vanile 1.25 šolje mleka krem freš za serviranje

Priprema

 • Zagrejati rernu na 180°C.
 • Pripremiti smesu za poboljšanje ukusa voća: U posudi za mikser pomešati maslac, javorov sirup, tamni rum, svetlosmeđi šećer, ekstrakt vanile i so, sve dobro izmiksati.
 • Poprskati pet okruglih kalupa za pečenje torte veličine 15 sa 7 centimetara ili tri standarna kalupa za mafine sa 12 posudica sprejem za pečenje; ako se koriste plehovi za tortu, obložiti dna papirom za pečenje i poprskati ih sprejem za pečenje.
 • Razdeliti smesu za poboljšanje ukusa voća jednako u plehove ili kalupe za mafine i razmazati ravnom spatulom tako da površina bude glatka.
 • Iseći voće na kriške debljine otprilike 6mm. Počevši iz sredine ka ivicama, poređati kriške voća u krug, tako da izgledaju kao ventilator, preko smese za poboljšanje ukusa voća, koristiti otprilike 2-3 komada voća za jedan kolač.
 • Za prevrnute mini-kolače, iseći voće na krugove po širini, debljine otprilike 6mm, stavljati po jedan krug u kalupe za mafine. Takođe mogu da se koriste tanke kriške za mini-kolače i da se aranžiraju tako da izgledaju dekorativno.
 • Priprema testa
 • U posudu srednje veličine prosejati brašno, prašak za pecivo i so, zatim ostaviti sa strane.
 • U posudi za mikser jednim nastavkom za testo mutiti maslac i šećer tako da smesa postane lagana i paperjasta, 3 do 4 minuta, po potrebi sastrugati smesu sa zida posude. Dodavati jaja jedno po jedno uz neprestano mućenje, zatim dodati vanilu i umutiti. Uključiti mikser na manju brzinu i iz tri puta dodati brašno naizmenično sa mlekom, početi i završiti sa brašnom. Posle svakog dodavanja mutiti dok se dobro ne sjedini.
 • Razdeliti testo u pripremljene plehove, poravnati ravnom spatulom. Na pola pečenja zameniti mesta plehovima, peći dok kolači ne postanu zlatnosmeđi, a tester uboden u sredinu izvađen čist, 35 do 40 minuta kolače veličine 15 centimetara ili 20-25 minuta prevrnute mini-kolače. Prebaciti plehove na žičano postolje da se hlade 30 minuta ili 20 minuta, ako su mini-kolači. Odvojiti ivice kolača malom ravnom spatulom ili nožićem. Prevrnuti kolače na žičano postolje postavljeno na pleh za pečenje, po potrebi zguliti papir za pečenje sa njih. Poslužiti tople ili potpuno ohlađene sa krem frešom.

Slični recepti

Pogledaj sve