Priprema jogurta

Priprema jogurta

Opis

Stavite mleko u lonac. Ako možete da ga nabavite, odaberite sveže pomuženo mleko. Ako ne možete i mleko kupujete u prodavnici, svakako uzmite sveže mleko.

Počnite lagano da prokuvavate mleko. Dok pravite jogurt, mleko ne sme ni previše da se kuva niti da bude mlako. Zato se ne odvajajte od šporeta.

Dok se mleko kuva, kajmak koji se skuplja na vrhu skupljajte rupičastom ili nekom većom kašikom i stavite ga u drugu posudu. Nastavite s tim postupkom dok se nivo mleka ne smanji za trećinu.

Zemljana posuda je jedno od najboljih sredstava za pravljenje jogurta. Posuda će popiti sve mleko, a jogurt će izaći kao iz kalupa.

Kad dobijete željenu konzistenciju, sklonite mleko s vatre i sipajte ga u zemljanu posudu s malo veće visine, tako da se zapeni. Taj postupak će učiniti da kajmak ostane na površini vode i da jogurt bude penast.

Kajmak koji ste sakupili takođe dodajte mleku u zemljanoj posudi.
Kašikom dodajte mleku jogurt da bi podstakao fermentaciju. Da bi se jogurt dobro rasporedio po mleku, kašikom lagano promešajte kao da po dnu posude iscrtavate linije.

Zemljanu posudu prekrijte čistom gazom i potom zatvorite poklopcem.

U izradi jogurta mleko mora da se zadrži na temperaturi od 35 stepeni. Za to možete da koristite ćebe ili peškir.

Zemljanu posudu čvrsto zamotajte u ćebe ili peškir i stavite je u najtopliji ugao kuhinje. Ostavite je tako preko noći ili bar na pet sati. (Ako pripremu počnete u večernjim satima, jogurt će biti gotov do jutra.)

Posle toga jogurt će biti gotov. Poslužite ga po želji. Čuvajte u frižideru.

Sastojci

  • 2.5 l svežeg mleka
  • 1 kašika jogurta
  • zemljana posuda (sa poklopcem)
  • gaza (za pokrivanje posude)
  • ćebe ili peškir

Slični recepti