Pržene kapice i kremsti pire krompir

        

Sastojci

  • 400 g krompira Maris Piper oguliti morska so i sveže samleveni crni biber 60 g debele dimljene slanine 6 kapica izvaditi iz školjke i očistiti 2 kom neslanog maslaca 75 ml delimično obranog mleka maslinovo ulje nekoliko grančica sveže žalfije 0.5 limuna

Priprema

  • Krompir iseći na četvrtine, prepoloviti veće komade, zatim staviti u veliku šerpu i naliti hladnom posoljenom vodom. Staviti šerpu na jaku vatru i pustiti da provri, zatim kuvati dok ne omekša, 15 do 20 minuta.
  • U međuvremenu, oštrim nožem ugrubo iseći slaninu na komade debljine otprilike ½cm. Zaseći jednu stranu kapice unakrsno usecima dubokim otprilike 1cm, začiniti prstohvatom soli, zatim ostaviti sa strane.
  • Ocediti krompir i sačekati da voda ispari, zatim ga vratiti u praznu šerpu zajedno s mlekom, komadom maslaca i prstohvatom soli i bibera. Gnječiti dok masa ne postane glatka, zatim poklopiti i ostaviti za kasnije.
  • Zagrejati maslinovo ulje na umerenoj vatri i velikom tiganju koji se ne lepi, zatim dodati slaninu i pržiti 2 minuta ili dok ne porumeni. Pomeriti slaninu na jednu stranu tiganja, zatim u prazan deo ubaciti listove žalfije. Pržiti 1 minut ili dok ne postane hrskava, zatim je pomeriti na stranu na kojoj je slanina. U prazan prostor u tiganju staviti maslac i kapice okrenute izrezbarenom stranom ka dole. Pržiti otprilike 2 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju, prevrnuti ih na pola prženja.
  • Skloniti s vatre, dodati isceđeni sok od pola limuna i promešati da bi se natopilo, kapice pržiti u tiganju još 30 sekundi. Razdeliti kremasti pire krompir na tanjire, zatim kašikom dodati kapice, slaninu, žalfiju i sve divne sokove iz tiganja.

Slični recepti

Pogledaj sve