Rastavljena limunova tortica s čipsom od bele čokolade

      

Sastojci

  • Za lincer testo120 g putera 65 g šećera u prahu 30 g bademovog brašna 50 g jaja 265 g brašnaZa krem od limuna200 g jaja 150 g šećera 150 g limunovog soka 2 limuna narendana kora 150 g putera 4 g lista bosiljka 4 g želatina (u listićima)Za karamelizovanu belu čokoladu100 g bele čokolade

Priprema

  • Za testo, mikserom umutiti brašno, puter narezan na kockice, šećer i bademovo brašno. Čim maslac preuzme suve sastojke, dodati jaja i mešati dok se ne napravi lopta. Raširiti testo između dva lista papira za pečenje i ohladiti ga. Zagrejati rernu na 170°C vrućim vazduhom. Od testa specijalnim obručem izrezati osnove u obliku eklera. Postaviti ih na perforirani silikonski podmetač. Peći oko 10 minuta.
  • Za krem, potopiti želatin u ledeno hladnu vodu. U činiji izmešati jaja, nastruganu limunovu koru, limunov sok i šećer. Staviti posudu na paru. Kuvati uz neprestano mešanje dok krem ne dostigne 65°C. Umešati želatin u krem kako bi se otopio. Ostaviti krem da se ohladi do 40°C, a zatim dodati puter, promešati i pasirati. Na kraju staviti bosiljak i ponovo pasirati.
  • Za čips od karamelizovane bele čokolade, zagrejati belu čokoladu u loncu uz neprestano mešanje. Čokolada će se prvo rastopiti, a zatim će se zgusnuti , posle čega će početi s prelazom i tamnjenjem, a usled toga će se razdvojiti kakao maslac. Njega izliti u činiji, on nije potreban. Nastaviti sa mešanjem čokolade u loncu dok ne dobije tamnosmeđu ujednačenu smesu. Brzo je izliti na silikonsku podlogu, da bi se dobio ravan sloj. Čips se steže vrlo brzo. Izlomiti ga i koristiti za ukrašavanje.
  • Na osnovu od lincer testa poprskati krem. Odozgo postaviti izlomljen čips od bele čokolade. Završiti ukrašavanje narendanom korom limuna.

Slični recepti

Pogledaj sve